Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svanattacken var ett brott – men pojkarna slipper straff

Det var ett brott när tre unga pojkar avfyrade raketer mot svanarna i Tysslingen i mars. Men ingen av dem åtalas.

Annons
Brottslig handling. Tusentals svanar fanns i sjön när pojkarna avfyrade sina raketer, Nu har polis och åklagare kommit fram att raketbeskjutningen var ett brott, men pojkarna slipper ändå straff.ARKIVBILD: ¿PETTER KOUBEK

En av pojkarna var under 15 år och därmed inte straffmyndig. Han förhördes av polisen, men sedan avfördes han från utredningen.

De andra pojkarna utreddes däremot som brottsmisstänkta för raketattacken. Polisen hade flera olika brottsrubriceringar, bland annat djurplågeri. Men polisen hittade inget som tydde på att några fåglar hade skadats.

– Det enda som fanns var en blodig svan. Men den svanen hade skadats flera dagar innan. Det händer tydligen när fåglarna flyger in i varandra, säger åklagare Pia Åsberg.

Jaktbrott

Slutligen fastnade polis och åklagare för att de två pojkarna gjort sig skyldiga till jaktbrott.

– I jaktlagen finns en särskild bestämmelse om ofredande av djur och vilt, och dit räknas även fåglar, förklarar Åsberg.

Men ynglingarna får inget straff för sitt brott. De meddelas åtalsunderlåtelse, vilket en åklagare har möjlighet att göra när det bland annat handlar om ungdomar under 18 år. I pojkarnas fall var det avgörande att de var ostraffade sedan tidigare, lever under ordnade förhållanden och att brottet de gjort sig skyldiga till bara ger böter.

Om inte dessa kriterier hade uppfyllts hade pojkarna åtalats eller fått böter.

Ingen påföljd

Juridiskt tekniskt så innebär åtalsunderlåtelse att man är lagförd för brottet fast man inte får någon påföljd, säger Åsberg.

Det var söndagen den 18 mars som pojkarna avfyrade raketerna mot svanarna i Tysslingen. Ett hundratal personer som samlats för att titta på de tusentals fåglarna i sjön blev vittne till händelsen.

Ynglingarna fångades på bild av fotografen John Hall när de försökte fly från platsen. Det gjorde att de snabbt kunde identifieras.

Mer läsning

Annons