Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att välja skola i framtiden

Ett enormt arbete väntar när så många fler elever ska ha lokaler. Det menar kommunalrådet Kenneth Nilsson (S). – Det krävs prioriteringar i kommunen, säger han.

Annons
Nybyggda förskolan Leklunden i Örebro invigs. Barnen har tränat på flera sånger och uppträder inför föräldrar och personal innan det är dags för varm korv och saft. Här sjunger de en av Mamma Mu:s visor.

Målet är ett och det är att alla barn ska få plats i förskolor och skolor. Men det är egentligen två orsaker till att behovet är så stort, förklarar Kenneth Nilsson, ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Dels ökar antalet barn enormt, dels har underhållet av lokaler varit eftersatt.

– Vi ska både bygga ut antalet platser och samtidigt ta hand om den historiska skulden på grund av ett begränsat underhåll de senaste 20 åren, säger han.

Hur klarar ni det här?

– Det är många miljarder i investeringar. Det klarar man bara genom att inte bygga mer än man absolut behöver, vilket vi hela tiden måste vara noga med, och att vi använder de befintliga lokalerna på rätt sätt. Den andra aspekten är att det krävs prioriteringar. Höstens budgetprocess blir därför väldigt viktig, säger Kenneth Nilsson.

Han konstaterar att det handlar om mycket pengar och arbete.

– Det är verkligen jättemycket. Örebroare kommer att bli påverkade genom att många skolor kommer att behöva byggas om, och det kommer att behöva byggas nya skolor. Många familjer blir påverkade på ett eller annat sätt. Det är inget att hymla om. Men vi måste se till att alla barn får plats, säger Kenneth Nilsson.

Elevboomen innebär att det blir knepigare att välja skola framöver.

– Det blir fullt på alla skolor. Att välja en skola i ett område som man inte bor i kommer att gå, men det blir svårare.

Varje elev placeras från början i en anvisningsskola, som man inte behöver välja. I framtiden kan sådana anvisningsområdena ändras, vilket då medför att anvisningsskolan ändras

– På många ställen i stan kommer man att behöva ändra på områdena.

Kenneth Nilsson menar att det kan bli svårt att få tag i utbildad personal framöver. Främst förskollärare.

– Vi har fortfarande en hygglig snurr när det gäller att få tag i personal i förskolan. Men det är svårare att få tag i vikarier. Vi måste göra något åt det redan i höst, säger han.

Från oppositionen har man ingen avvikande syn.

– Vi måste investera i skollokaler, och är i stora drag överens om planen. Det vi vänder oss mot är att man inte planerar för färre barn per grupp, säger Maria Haglund (M).

– Vi har utvecklat ett väldigt bra koncept för hur man bygger förskolor i Örebro, och vi vill inte förändra det när vi precis har fått det att fungera. Men det betyder inte att vi inte ska ha långsiktiga ambitioner att minska barngrupperna, säger Kenneth Nilsson.

Mer läsning

Annons