Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hålla kontaktmed syskonen i Kairo

Varje ledig minut försöker han höra senaste nytt från Egypten. Romany Akladios bor i Örebro sedan 20 år, men är från Kairo.

Annons
Omany Akladios jobbade för 20 år sen som advokat i Egypten, och försökte då demonstrera mot regimen.

Där har han sina syskon och deras familjer, de lever mitt i händelserna. Romany vill veta både vad som händer hans familj och hela landet.

– Jag önskar jag kunde vara med och hjälpa till. Det går att bli av med den här regeringen om alla hjälper till, säger Romany.

Men Romany får följa händelseutvecklingen från Örebro.

– Så fort jag kommer hem från jobbet lyssnar och ser jag på nyheterna. I varje paus på jobbet sätter jag hörluren i örat och lyssnar på nyheter på mobilen, säger Romany.

Han tar in så många olika nyheter som går, men föredrar BBC:s arabiska sändningar både i radio och tv, franska internationella sändningar från TV5 Monde och P1 i Sveriges Radio.

– Det som händer i Egypten är viktigt, inte bara för mig som är från Egypten utan för alla i Europa och västvärlden, säger Romany.

– Egypten är ett stort land med inflytande över hela arabvärlden, det som händer i Egypten påverkar alla arabiska länderna. Historiskt har Egypten alltid haft den positionen.

Romany är koptisk kristen men motsättningar mellan religiösa grupper finns inte i nuläget, anser han. För muslimer och kristna är det lika viktigt att byta regim.

– Hela folket lever under svåra omständigheter. De riktigt fattiga har blivit fler, liksom de riktigt rika. Medelklassen har nästan försvunnit.

Romany har haft mycket svårt att nå sina syskon eftersom internet är nästan helt stängt och mobiltelefonnätet också har varit stängt.

– Men jag lyckades nå dem i söndags. De bor i Kairo, nära demonstrationerna. De är rädda för vad som kan hända, men de är oskadda, säger Romany.

Mer läsning

Annons