Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt sjuka drabbas"

De vårdar döende människor om natten. Nu planerar Örebro kommun att ytterligare dra ner antalet nattsjuksköterskor, denna gång från åtta till sex. Neddragningen kommer att drabba patienterna, befarar de och deras fack Vårdförbundet.

Annons
Nu har besparningarna gått för långt tycker nattsjuksköterskan Ingela Steiner.

Ingela Steiner och hennes kollegor har hela Örebro som arbetsfält, från Odensbacken i öster till Vintrosa i väster.

Deras patienter är svårt sjuka och det är inte ovanligt att de vårdar människor i livets slutskede. För mindre än två år sedan drog Örebro kommun ner på antalet nattsjuksköterskor. Nu är det dags igen, om kommunen bestämmer enligt sitt eget förslag.

– Det palliativa arbetet handlar mycket om att ge smärtlindring, se till att patienten kan andas bra, ligger skönt och slipper vara ensamma, säger Ingela Steiner och fortsätter:

Smärtlindring kan dröja

– Vi befarar att de här neddragningarna kommer att drabba patienterna. Vi arbetar över hela kommunen och det är risk att patienter får vänta på smärtlindring eftersom vi blir färre nu och det är långt att åka.

Hon är djupt kritisk till besparingsförslaget och ifrågasätter om beslutsfattarna i kommunen verkligen förstår vad palliativ vård handlar om.

Utsatt grupp

– Deras beslut drabbar tredje man, en utsatt grupp människor. Det borde vara en skyldighet att förstå vad besparingarna får för konsekvenser, säger Ingela Steiner.

Hon och hennes kolleger har fått i uppdrag av arbetsgivaren att göra en konsekvensanalys av neddragningarna, alltså vilka följderna troligen kommer att bli.

– Arbetsgivaren har bett oss om hjälp med argument till politikerna.

Hon menar att huvudproblemet är att ledningen för kommunens äldreomsorg saknar kompetens för den hälso- och sjukvård som övertogs från landstinget på 90-talet.

– Kommunen har byggt en organisation men inte haft rätt underlag. Det upptäcker man efter hand och då är det inte så konstigt att det är svårt att få ihop det, säger Ingela Steiner.

Långt samtal behövs

Hon menar att en diskussion med arbetsgivaren behövs.

– Vi skulle behöva sätta oss ner och prata om det här jätte, jättelänge.

Vårdförbundets Anne Johanson är också kritisk till neddragningen.

– Den är inte förhandlad ännu och vi kommer att säga nej till detta, säger hon och fortsätter:

– Det rimmar också illa med de nya riktlinjerna om en utbyggd hemsjukvård. Det här förslaget ser vi sätter hemsjukvården ur spel.

Nattsjuksköterskorna i Örebro kommun har ansvar för ett tusental patienter både inom hemsjukvården och på ett 15-tal vårdboenden.

Mer läsning

Annons