Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartåstränder kan bli belysta löpslingor

Det saknas ett upplyst motionsspår i stan. Men nu ska kommunen se vad det skulle kosta att belysa spår utmed ån.

Annons
Sträckan mellan Slottsparken och Naturens hus förelås bland annat som upplyst motionsspår i Örebro.

Det finns fina promenadvägar från Slottsparken till Osets naturreservat. Men på kvällstid är det mörkt från Slussbron. Det här är något som kommunen har funderat över och 50 000 kronor har just tilldelats för att finansiera en förstudie på kostnaden för att belysa motionsspår till öster och väster längs Svartån.

Den grundläggande tanken bakom förstudien är att man ska kunna motionera där man bor. Om man bor i stan ska man inte behöva åka bil eller buss för att ta sig till ett upplyst spår. En idé bygger på att ta lärdom från Bröllopsstigen, kommunens bröllopspresent till kronprinsessan Victoria och Daniel. Planen är att kombinera behaglig belysning med ny teknik.

– Det kan röra sig om webbaserad information och appar som säger var det finns upplysta spår och hur långa de är, säger Jan Alinski, planerare inom kommunen.

Jan Alinski påpekar att det bara är ett förslag än så länge och att det fortfarande är oklart var projektet kommer att hamna. I slutändan är det politikernas beslut att fatta.

– Varje lyktstolpe har en prislapp och frågan är väl vad som är rimligt att saker och ting får kosta, säger Jan Alinski.

Förutom promenadvägarna som leder till Naturens hus så undersöker kommunen också sträckan från Hagabron till Eon-huset.

Den föreslagna sträckningen på upplyst spår.

Mer läsning

Annons