Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svävare på plats på Hjälmaren

Ett lyft för Hjälmaren. En trygghet för pimplare och skrinnare. Sjöräddningssällskapet på Vinön har fått en svävare.

Annons
Osänkbar. En tillgång för Hjälmaren. Så vill Henrik Ahlén och Stefan Brynolfsson beskriva Vinöns svävare.

Svävaren har plats för två besättningsmän och kan komma upp i bortåt 50 knop på is och över vatten 25 knop.

– Mycket glädjande, säger Henrik Ahlén och hans kollega Stefan Brynolfsson från Sjöräddningssällskapet när de möter Stadsliv vid färjeläget i Hampetorp, en februaridag då termometern visar 12 minus och då en bitande, narande vinande vind pinar trakten.

På 15 minuter kan svävaren med besättning komma från Hampetorp till hemmahamnen Vinön – där den ska vara stationerad.

Henrik och Stefan berättar att svävaren betyder mycket. Svävaren beskrivs som ”osänkbar.”

– Vid tillbud rycker vi ut. Det kan till exempel vara pimplare, fiskare och skridskoåkare och simmare som behöver vår hjälp. Svävaren är mycket lätt att manövrera. Den går lätt där det är grunt, där det är mycket stenar. Svävaren är låg, vilket betyder att vi lätt kan plocka upp nödställda ur till exempel en vak, förklarar Henrik.

Sjöräddningsstationen på Vinön kan framöver genomföra isräddning och även eftersök på platser man inte kunnat nå med sina två andra räddningsbåtar. På sikt satsar stationen på att upprätthålla jour året om.

Då svävaren kommit till Vinön är det bara en vattenskoter som fattas för att stationen ska ha all den moderna utrustning som kan behövas för att bistå vid nödlägen vinter såväl som sommar.

– Vi har en mycket god kontakt med Nerikes Brandkår och då speciellt Petter Högberg. Vi övar regelbundet ihop och samarbetar vid tillbud av olika slag, säger Stefan Brynolfsson.

Mer läsning

Annons