Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindlade miljoner - länstrio misstänkta

Svart arbetskraft, falska fakturor och miljonsummor som har försvunnit utomlands, påstår åklagaren. Tre länsbor åtalas nu för grov ekonomisk brottslighet.

Annons

Fram till nu har polisen varit sparsamma med information om utredningen som beskrivits som mycket känslig. Det var efter ett gemensamt tillslag från polis- och ekobrottsmyndigheten den 10 februari som flera män greps på olika platser misstänka för grova ekobrott.

Nu har vice chefsåklagare Per Hedman vid Ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot tre länsbor. Det handlar främst om två örebroare som varit verksamma i tre olika bolag inom transport- och byggbranschen i Stockholm under två års tid. De åtalas båda för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Man har kört det här parallellt utan att redovisa skatter eller ha en ordnad bokföring, säger Per Hedman.

Bland annat handlar det om svart arbetskraft där drygt 9,3 miljoner kronor har undandragits i skatt. De tre bolagen har tillsammans omsatt drygt tio miljoner kronor om året.

– Mycket av pengarna som har kommit in har gått till att betala till anställda. Sen har man struntat i att betala skatterna.

Men stora summor misstänks också ha försvunnit utomlands.

– Vi ser att det har gått pengar utomlands, cirka fyra miljoner. Där vet vi inte riktigt vart de har tagit vägen.

Utbetalningarna utomlands ska ha försökt döljas genom flera falska fakturor.

Bolagen har företrätts av män som egentligen inte haft med verksamheten att göra.

– De skyltar utåt som några sorts bulvaner skulle jag vilja påstå.

I själva verket har de två örebroarna drivit bolagen, menar åklagaren. I bevisningen finns avlyssnade samtal som ska styrka påståendet.

En tredje man från Kumla åtalas för medhjälp till brotten genom att ha upplåtit sitt konto och bankdosa för transaktionerna.

De tre männen är alla kända av polisen sen tidigare och nekar till anklagelserna. Den ene örebroaren drev med en annan man ett byggbolag för några år sedan som gick i konkurs med skulder på sex miljoner kronor.

I företaget, som hade drygt 50 anställda, fanns 16 personer med kopplingar till Hells Angels och Bandidos. Efter konkursen betalade staten ut 2,2 miljoner kronor i lönegaranti som de anställda fick dela på.

Mannen var också inblandad i callcenterföretaget Phoneit vars affärsidé var att under namnet Non Fighting Generation samla in pengar till föreläsningar för att minska våldet bland ungdomar. Bolaget samlade in hundratusentals kronor som inte ledde till någonting.

Kumlabon som misstänks för medhjälp till brotten har koppling till Bandidos-sfären och har figurerat i den gängkonflikt som tidigare drabbat Örebro. Han misstänks även för ekonomisk brottslighet i ett annat ärende.

Örebro tingsrätt kommer att ha förstärkt säkerhet när rättegången startar på tisdag.

Mer läsning

Annons