Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågdebatt åter i ropet

Frågan om en linje för snabba tåg mellan Stockholm och Oslo är åter aktuell, bland annat på DN debatt. Irén Lejegren (S) ordförande Regionförbundet Örebro menar att det här är en fråga om hela landets utveckling.

Annons

En tågförbindelse med riktigt snabba tåg mellan Stockholm och Oslo, med stopp i bland annat Örebro. En förbindelse som skulle kunna förflytta kunskap, arbetskraft och dessutom spara på miljön enligt 14 landstings, kommuns och statsföreträdare bland annat från Örebroregionen. Förslaget är inte nytt, men lyfts nu fram på DN debatt. Den aktualiseras i och med att Norge nu lagt fram sin del av utredningen i frågan.

-Det är inte bara viktigt för Örebroregionens utveckling, utan även Sverige, säger Irén Lejegren (S) ordförande Regionförbundet Örebro till na.se.

Hur skulle det här påverka Örebroregionen?-Att resa med snabba tåg mellan Stockholm och Oslo tar i dag sex timmar. Med alternativa resvägar skulle samma sträcka kunna ta tre timmar. Kanske 1,5 timmar från Örebro. En sån här bana tillför en helt ny tillgänglighet för oss i Örebro, både mot Oslo och Stockholm. Vi skulle kunna ta till vara hela kraften som vi har i samarbetet med Norge.

Hur nära verkligheten ligger en sån här önskan?-Det beror på regeringen. Norge har nu lagt fram sin del av utredningen och det är viktigt för oss att regeringen tar stafettpinnen och går vidare.

Vad är det för kompetens vi kan ge och som skulle vara bra att få hit?- Det rör olika områden. Men det är ju känt att vi behöver teknikkompetens. Dessutom har ju också Norge en del universitetsutveckling.

Vad pratar vi för tidsperspektiv?-En sån här process tar tid. Hur lång tid beror på i vilken storleksordning staten bestämmer sig för att satsa. Men här finns några väldigt starka argument, inte minst näringslivets starka kopplingar till Norge.

Fotnot : Övriga från Örebro som står bakom inlägget i DN debatt är Rose-Marie Frebran, Jonas Karlsson (S) och Lena Baastad (S). Läs hela debattartikeln här (extern länk).

Irén Lejegren (S) ordförande Regionförbundet Örebro är en av de fyra örebroare som i söndagens DN debatt åter tar tag i frågan om en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Mer läsning

Annons