Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Talangen är toppen!"

Kvällens vinnare i Talangen blev Limited Defeat i gruppklassen och Rebecka Granrot som solist.

Annons

– Det var ganska nervöst före, men när det strulade med tekniken blev det mera avslappnat och det var ju jättekul att vinna, säger Joakim Henriksson. Han är med i Norabandet Limited Defeat och var nöjd efter Talangens 31 premiärföreställning i Brunnsparken på onsdagskvällen. Premiärkvällen av denna institution i Örebros sommar-nöjesliv.

Han och kompisarna Emil Funk, Sebastian Dabnor och Markus Törnkvist var allra först ut. Dom är hårdrockare och tävlade med den egna låten Justice. Nerverna borde ha dallrat ordentligt eftersom tekniken strulade och konferencieren för femte året, Filip Nyängen, fick tömma hela sitt förråd av prat på tomgång innan det kom fram en ny förstärkare till bandet.

Men några spår av nerver syntes inte till och bandet vann en plats i finalen den 14 augusti. Dom hade väl lyssnat på parkchefen Lena Widestrand, när hon hade genomgång innan spelningarna började:

– Ha kul och kom till baka och spela flera gånger. Talangen har funnits i 30 år och det är ni som håller den levande, sade hon till de förhoppningsfulla talangerna, som skulle spela premiärkvällen på denna institution i Örebros sommar-nöjesliv.

Och det var slående för alla som uppträdde, hur avslappnat och naturligt det fungerade. Men så är Talangen också en rätt familjär miljö, där kompisar, familjer med småsyskon, far- och morföräldrar samlas i den sköna kvällssolen och generöst applåderar alla artister.

De allra yngsta talangerna skulle utan vidare kunna vara barn till de första, som uppträdde när Talangen började för 30 år sedan. Som pojkarna i Brothers of Another Mother från Kumla, Sanny Wictorin, Zack Ekensjö och tvillingarna Stefan och Mattias Hellgren. De är tio-elva år och ställde upp i juniorklassen med den egna låten Brothers Pact och lär hinna med många år i Talangen innan de blir för gamla.

Cazandra Johansson från Lillån hör till dom som hörsammat uppmaningen att komma tillbaka. Hon var med för andra gången och sjöng favoritlåten Hallelujah av Leonard Cohen.

– Talangen är toppen, säger hon, som har uppdraget att ta hand om talangerna bakom scenen och hjälpa dom om det behövs.

Husbandet hör också till institutionerna och ledaren för dom som blygsamt kallar sig Proffskvartetten är Peter Alsterlund, som är med för mer än 20:e året och han lär ha kompat rätt många talanger.

En av många duktiga i solistklassen var också Rebecka Granrot, hon var till och med så duktig att hon blev kvällens andra vinnare efter att ha sjungit låten Video, som hon lyssnar mycket på när idolen India Arie gör den.

– Vad vill du göra när du blir stor? frågade Filip Nyängen.

– Jag vill sjunga, blev Rebeckas rätt självklara svar.

Det får hon alltså göra vid finalen den 14 augusti. Då kanske också någon av tvåorna från i dag får chansen att tävla igen. I rockklassen kom Cisum tvåa efter att ha spelat egna låten What You. I solistklassen kom Pontus Rosengren på andra plats, också han med en egen låt till eget gitarrackompanjemang, Fairy World.

– Den handlar om hur jag skulle vilja att världen skulle se ut, sade han.

Mer läsning

Annons