Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältstad med 39 000 scouter

- Det här är Sveriges gladaste och trevligaste stad, säger avdelningsledaren för Örebroscouterna, Jan Blom, om scoutlägret World scout jamboree.
Lägret består av 39 000 deltagare, funktionärer och ledare och är det största ungdomslägret i Sverige någonsin.

Annons
Tälthav. I mitten av World scout jamboreen står ett bland annat högt utkikstorn där man kan blicka ut över lägret som är lika stort som 800 fotbollsplaner och rymmer 39 000 tältande människor. – Vi har byggt en medelstor svensk stad här, säger lägerchefen Lars Karlsson från Örebro.

Örebroscouterna har varit på lägret sedan den 26 juli, först på söndag den 7 augusti packar de ihop och åker hem igen.

– När man kryper in i tältet och lägger sig på kudden somnar man nästan på en gång. Man är tröttare än man tror, säger Marcus Gustafsson från Örebro.

Avdelningen GripenÖrebroscouterna delar sitt läger med scouter från Linköping. Tillsammans kallas deras gemensamma avdelning för Gripen. Lägret är uppdelat i fem delar, Gripen bor i den delen som kallas ”sommar”. Förutom ”Sommar” finns de övriga tre årstiderna – vinter, höst och vår – och i mitten, där alla årstider möts ligger ”Four season square”. Men Christian Lind från Örebro föredrar att kalla det ”Stan”.

– När vi har lite fritid så går vi till stan och shoppar och äter lunch, säger han.

Men oftast fylls dagarna av olika aktiviteter – de hajkar, ser på uppträdanden, får lära sig om andra länders kulturer och samarbetar med scouter från hela världen i en rad givna uppdrag.

 – Vi fick vara med på en hinduisk gudstjänst. Det var jätteintressant, vi gick runt med ljus medan de sjöng olika böner på hindi, säger Maya Bergsten från Örebro.

Svårt att kommunicera På kvällarna äter Örebroscouterna middag tillsammans med scouter från andra länder.

– Vi har ätit med de Engelska scouterna, de bjöd på fish and chips och vi lärde dem små grodorna. Sen har vi ätit med de franska scouterna, då var det svårare med kommunikationen eftersom de inte var så duktiga på engelska och ingen av oss kunde franska. Men vi fick rita och teckna för att förstå varandra och det gick bra, säger Jan Blom, avdelningsledare för Örebroscouterna.

Nya kompisar från hela världenYtterst handlar World Scout Jamboree om möten. Det är ungefär 150 olika nationer representerade på lägret och ungdomarna som deltar drar sig inte för att ta kontakt och kommunicera över landsgränserna.

– Det kan inte bli mer än fel, säger Lisa Karlsson från Örebro.

Gång på gång återkommer Örebroscouterna till ordet gemenskap.

– Det bästa är gemenskapen, säger Fabian Zubicku och fortsätter:

– Man får nya kompisar hela tiden och de kommer från hela världen. Men man får även nya vänner från samma stad, säger han och berättar att han och Christian Lind kommer från Örebro, men trots att båda är scouter hade de aldrig träffat varandra tidigare. Nu tänker de fortsätta att umgås även när de kommer hem.

Torkel Andersson från Örebro har fått skavsår. Tidigare samma dag var Örebroscouterna ute på hajk. – Vi har vandrat ungefär 2 mil i dag, berättar Torkel Andersson som stod ut med skavsåren och följde med hela vägen ändå.
Nya Vänner,I tisdags kväll åt scouterna från Örebro middag hos irländska scouter. De irländska scouterna försökte lära ut en traditionell Irländsk dans. Från höger i bild står Markus Gustafsson, Marcus Alm, Julia Låsberg och Lisa Karlsson från Örebro.

Mer läsning

Annons