Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tände på, tog bilder ochsålde dem till medierna

Örebroaren anlade bränder som han sedan fotograferade. Bilderna erbjöd han till olika medier i länet.

Annons

Men mannen är psykiskt sjuk och har nu dömts till vård.

Efter häktningen i september har 37-åringens psykiska hälsa undersökts. Slutsatsen blev att mannen var psykiskt sjuk när han anlade bränderna och att han fortfarande lider av en allvarlig störning.

Därför slipper han fängelse och döms i stället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Brände risdepå

Allvarligast var den brand han anlade vid en risdepå i Örebro i juli. Det brann rejält i den stora rishögen och risken var stor att elden skulle sprida sig till ett skogsparti och omgivande byggnader. Bland annat fanns det en industri i närheten där diesel förvarades i en stor tank.

Värden för drygt fyra miljoner kronor hade kunnat gå till spillo om inte brandmännen lyckats få kontroll på elden.

Polis berättade

Under rättegången berättade en polis om hur han sett 37-åringen stå vid brandplatsen och fotografera. Enligt polisen frågade mannen direkt om han var misstänkt för branden. Han beskrevs även som forcerad och mycket fokuserad på att ta bilder.

37-åringen döms också för ytterligare två bränder, varav en betecknas som skadegörelse. Det handlar om en brand i ett lusthus i Varberga i juni i år.

Mannen satte också eld på en papperskorg i Åhlénsgaraget i januari 2007, vilket bedöms som mordbrand av rätten.

Fotograferade flera bränder

37-åringen fotograferade både de här och andra bränder. En del av bilderna sålde han sedan till bland annat NA och en lokal sajt för olyckor och bränder.

En liknande historia avslöjades förra året. En ung man dömdes även han till rättspsykiatrisk vård efter att ha anlagt och fotograferat flera bränder.

Mer läsning

Annons