Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandstickan som symbol för hela jubileet

Någon särskild liten minnessak att ta med hem och visa barnbarnen från Bernadottejubileet kommer inte att delas ut till folket.

Annons
Någon särskild liten minnessak att ta med hem och visa barnbarnen från Bernadottejubileet kommer inte att delas ut till folket.

Om du inte får tag i de speciella tandstickor, just det, tandstickor – inte tändstickor, som tagits fram speciellt för händelserna i Örebro.

Stickorna måste ha varit en dundersuccé, det finns nämligen inga kvar. När NA går in på Örebrokompaniet – Turistbyrån – så ligger det bara ett enda etui stickor kvar.

NA får alltså tag i de allra sista.

– Det kan finnas fler på ett annat ställe, låt mig undersöka det. Vi har delat ut dem under hela jubileumsåret och när vi varit ute på olika mässor så de har gått åt, säger turistchefen Björn Fransson.

– 

Finns det någon annan minnessak som ni tänkt att dela ut till folket under kungabesöket?Det kommer ju att finnas en cd med musik att köpa, men nej, inget som vi delar ut gratis. Det har inte funnits ekonomi till det. Vi har inte ens diskuterat det. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att närvara och att det i sig blir minnesvärt.

Tandpetaretui i elfenben Varför just tandstickor kanske ni undrar?Jo, 1810 kom ett sändebud till Örebro för att representera JB Bernadotte som en kandidat till den svenska kronan. Med sig hade han ett tandpetaretui i elfenben prytt med två porträtt, på frun och sonen, Desireé och Oscar, vilket visade att tronföljden var säkrad.

Därmed får väl tandstickan anses vara en god symbol för jubileet.

Just nu finns porträtten på etuiet i original på Örebro läns museum, utlånade från Kungliga Husgerådskammaren. Däremot har själva etuiet försvunnit.Charlotta Hedberg Tideman

Mer läsning

Annons