Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegelhuset ska ge plats åt ”spännande möten”

– Vi vill skapa en plats i Örebro där staden kan mötas, säger Sensus regionchef Sven Dahlkvist om Tegelbruket.  Kommunstyrelsen sa ja till allaktivitetshuset i Markbackens centrum somvid deras senaste sammanträde.

Annons

Fritidsgård, bibliotek och kafé. Boxningsklubb dans- och idrottshall. Replokaler, inspelningsstudio och teaterscen. Det är delar som ska finnas i den nya anläggningen som ska stå klar i januari 2012.

Det är KFUM Örebro och Sensus som ska driva Tegelbruket under en ny och gemensam ideell förening. Till att börja med är det föreningarnas redan existerande verksamheter som kommer att samlas under ett tak tillsammans med fritidsgården och boxningsklubben som redan håller till i Markbacken. Men verksamheten ska utvecklas.

– Verksamhet som är efterfrågad och behövd kommer att finnas. Behov och intresse styr, säger Ingela Fredriksson, ordförande för KFUM Örebro.

Redan nu sitter fyra ungdomar med i en styrgrupp för att ta reda på vad andra ungdomar saknar. För det är ungdomar i åldrarna 16 till 25 som är den främsta målgruppen. Men alla kommer att vara välkomna och målet är att göra platsen attraktiv för alla och främja möten över gränser.

– Det kan uppstå otroligt spännande möten i sådana här hus. Exempelvis i kaféet mellan en boxare och en skejtare, säger Lena Lindkvist, chef för fritidsgården.

Sven Dahlkvist fortsätter på samma linje.

– Vi kanske kan ha evenemang varje månad. Exempelvis en hiphopkung från USA. Sedan en skejtare från Australien och sedan en rockkonsert. Allt för att göra det attraktivt och alla ska hjälpas åt.

Med Fryshuset i Stockholm som förebild vill Tegelbruket engagera både rastlösa och målinriktade personer.

– Lyhördhet är viktigt. Huset ska vara möjliggörare av de idéer som finns, säger Ingela Fredriksson.

När det gäller ledare för sådana här projekt efterfrågas så kallade eldsjälar som vet vad arbetet innebär. Hur tänker ni gällande det?

– Vi har redan bra ledare som jobbar i vår befintliga verksamhet. Men om vi tittar på de sociala projekten känner vi att vår metod ska vara att rekrytera utifrån grupperna som representeras. Det är där vi hittar de bästa ledarna tror vi och inte bara ta dem som poppar upp från universitetet, säger Sven Dahlkvist.

Gällande Sensus och KFUM:s kristna värdegrund likställer Sven Dahlkvist den med en humanitär värdegrund och säger att de är religiöst oberoende.

– Det är inte vår metod att knyta an mot en religion.

Visionen är i stället att nå alla, oavsett bakgrund eller åsikter.

– Det är också den största utmaningen. Att få huset att leva, bli en enhet och vara tilltalande för alla.

Mer läsning

Annons