Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikläger ger plats åt kreativitet

Lägret för tekniktaggade tjejer är tillbaka igen. Det arrangeras för åttonde gången och riktar sig mot tjejer i årskurserna sju till åtta. I år deltar 70 personer.

Annons
Caroline Nordin Norgren är en av årets lägerdeltagare. Här arbetar hon med ett kretskort, som ska användas till en mobilhögtalare.

Till skillnad från tidigare år är det Komtek som sköter hela evenemanget. Förr har Risbergska gymnasiet, Tullängsgymnasiet och Örebro Universitet medverkat, men inte denna gång. Evenemanget bär namnet TNT, och står för Tjejer-Natur-Teknik. Ulrika Sultan är en av ledarna på plats.

– Vi erbjuder ett smörgåsbord av teknik. De får utforska allt från att gjuta betong till att programmera dataspel och skapa konst, berättar hon.

Tanken är att ge mer plats åt tjejer inom ett mansdominerat område. Samtliga av deltagarna har själva valt att vara där. Man vill bygga vidare på det intresse som finns där från början, men nybörjare såväl som erfarna är välkomna.

När NA anländer har första kursdagen varit igång i drygt två timmar, och det är trångt i korriodorerna. I ett av rummen är eleverna utrustade med lödpennor och kretskort. Här görs interaktiv konst. Hedda Regin ska till exempel göra en lampa, som hon designar efter en bild på en gammaldags droska.

– Det är jätteroligt. Man har mycket att göra och man får träffa nya människor. Jag tycker det är bra att man fixar för tjejer, så att de också får en chans att göra saker tillsammans, säger hon.

Mer läsning

Annons