Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teorin: Olja från bilar

Miljökontoret tror sig ha löst gåtan med det mystiska utsläppet i Svartån.

Annons
Så såg Svartån ut vid Rosta på måndagskvällen.

På måndagskvällen fick Nerikes Brandkår ett larm om utsläpp i Svartån. Sedan dess har man försökt lokalisera källan till utsläppet, som orsakat ett slags ”skimmer” på vattenytan. Nu tror Johanna Elfving, miljöchef på Miljökontoret, att de vet vad som ligger bakom utsläppet och var det kommit från.

–Det kommer ut från en dagvattenledning som är mitt över Risbergska skolan. Det har ingenting att göra med den byggarbetsplats som finns vid Risbergska, så vi har varit runt och tittat efter något som läckt och inte hittat något. Den bästa teori vi har är att regnet gjort att det sköljt ut saker i vattnet.

Johanna Elfving berättar att de misstänker att utsläppet kommer från oljerester från parkerade bilar.

–Det är inga mängder av olja och det har lagts in i en läns, som ska suga upp det som släppts ut, vid Älvtomtagatan tror jag det är. Den får ligga där några dagar för att suga upp allting, den gör ingen skada.

Johanna Elfving säger att det inte är några risker alls för dricksvattnet, då det dessutom tas uppströms, och att det inte är farligt att röra vid vattnet nära platsen där utsläppet skett.

Mer läsning

Annons