Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testa mästerkocken Pers egna favoritrecept  

Örebroaren Per Järns resa i tv-programmet Sveriges mästerkock tog slut i går. Men han siktar redan framåt.
– Jag skriver på idéer till en kokbok, säger han och bjuder NA:s läsare på ett smakprov.

Annons
Per Järn svarade rätt på sju ingredienser i soppan. Sedan tog det stopp.

Det var en svamp som till slut satte stopp för Per Järns fortsatta medverkan i Sveriges mästerkock. Per skulle smaka på en soppa och räkna upp ingredienserna för Per Morberg. Efter sju rätta svar gissade han att soppan även innehöll svamp.

– Vilken typ av svamp? frågade Per Morberg.

– Shiitake, svarade Per Järn.

Men det var fel. Och i efterhand säger Per Järn att han visste att det var fel redan han svarade.

– Jag visste vad det var för sorts svamp, Karl Johan, men jag kom inte på namnet. Jag fick totalt hjärnsläpp. Så i stället sa jag namnet på den enda svamp jag kunde komma på.

Hur kändes det just då?– Då kände jag bara: Skit. Sju rätt räcker inte. Nu får jag åka hem.

Kommer shiitake för alltid att vara ett negativt värdeladdat ord för dig?– Nej, nej. Det första jag gjorde när jag kom hem var faktiskt att laga mat med shiitake.

Det har ju gått en tid sedan ni gjorde programmet. Vad är det roligaste minnet du har från inspelningen?– Att laga mat på båten. Det var ett mission impossible, att under stridsövning laga mat till 120 personer i ett skeppskök på 3,5 timme, och allt skulle göras i ugn. Men så lyckades vi. Det var en riktigt skön känsla.

– Det jag har lärt mig är vilken nivå jag är på. På vissa områden är jag på ”laga mat på fin restaurang”-nivå. Men på andra omrden finns det förstås luckor i min kunskap.

Hur tar du din matlagning vidare efter programmet?– Jag skriver på idéer till en kokbok som ett förlag ska titta på, och så har jag min blogg, matnörden.se. Där har jag gjort lite shoppingskolor, lagt ut recept och annat. Förutom det sysslar jag lite med catering, till bröllop och sånt där.

Vad är typisk februarimat för dig?– Rotfrukter och gris i olika former i ugn. Långkok. Varma, mysiga rätter med mycket smak och mycket kryddor.

Vad ska du själv äta i helgen?– Det är en bra fråga. På söndag blir det nog vietnamesisk nudelsoppa. Det har blivit lite mycket tunga rätter nu. Dår är det skönt att kunna växla med fräscha, friska rätter och då är det Vietnam och Thailand som gäller.

Per passar även

på att bjuda NA:s läsare på ett egenkomponerat recept. Han beskriver rätten så här: 

– En relativt enkel rätt som går ganska snabbt att slänga ihop. Grönsakerna går att byta ut mot andra om man vill, men jag gillar dom lite krispiga bönorna och knapriga moroten, dom blir en trevlig kontrast till dom mjuka fluffiga nudlarna. Försök att få tag på de flesta av ingredienserna i en asitaisk butik om det finns någon i närheten.

Ingredienserna hittar

du i faktarutan till höger. Och så här går du tillväga:

1. Förbered allting först, det är det absolut vikigaste när man ska woka. Hacka allting, rosta sesamfröna, förväll bönorna någon minut i kokande vatten, koka nudlarna ett par minuter bara.

2. Sätt woken på högsta värmen, alltid högsta värmen. Häll i hälften av båda oljorna, vänta lite så att det hinner bli varmt igen. Lägg i köttet och rör om medans det steker, du behöver inte oroa dig för att det inte ska bli genomstekt, det är bara bra om det inte blir helt genomstekt. Salta och peppra när köttet börjar se brynt ut, gör du det innan så släpper köttet massa vätska och blir kokat istället. Häll i en skål och ställ åt sidan så länge.

3. Häll i resten av oljorna, vänta lite och ha sen i alla grönsaker. Låt dom få lite färg medans du rör om.

4. När grönsakerna har blivit lite brynta, men fortfarande är lite knapriga, så häller du tillbaka köttet med alla safter i woken. Häll sen på sojorna, oystersaucen (och vinet) och låt dom koka in lite.

5. Häll på nudlarna och låt såsen absorberas lite av dom så att det inte är så mycket sås kvar i woken. Skulle det vara för torrt kan du bara hälla på lite varmt vatten.

6. Häll upp i skålar och strö över dom rostade sesamfröna. Om ni vill göra rätten för flera personer så tänk på att göra det i omgångar, gör inte allting i samma wok, det blir inte samma sak.

Se inslaget

Klicka här för att se Per Järns smaktest i TV 4.

Pers wokade nudlar med sesamsmak (2 portioner)

- 400g färska udon nudlar (finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker).

- 200g väldigt tunt skivat nötkött (entrecote, högrev, fransyska eller lövbiff).

- ½ tunt skivad gul lök.

- 100g haricot vertes.

- ½ morot.

- 1 finhackad vitlöksklyfta.

- 2 tsk rostade sesamfrön.

- 2 tsk ljus soja.

- 1 tsk mörk soja.

- 2 msk oystersauce.

- 2 tsk Shao Xing vin eller torr sherry (valfritt).

- 2 tsk sesamolja.

- 2 tsk neutral olja.

- salt vitpeppar.

Mer läsning

Annons