Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorbjörn ser hela människan

I flera år har Thorbjörn Strömberg funnits på Ria som en varm, men också bestämd och tydlig pappa.
Formellt har han slutat, men hans hjärta klappar alltid för alla med-
människor.

Annons
Ria Dorkas är en trygg plats för stans hemlösa. Thorbjörn är veteran, här med kollegerna Kerstin Blommengren, tv, och Ingela Karlsson.

Föreningen Hela människan – Ria Dorkas är en del av Svenska kyrkans och frikyrkornas sociala arbete. Hos Ria ser man det goda hos människan. Ingen är fördömd, förlorad för evigt för att han eller hon är trasig, både in- och utvärtes, smutsig, delvis tandlös och skämmer ut sig. Så är tanken på Ria. Ria välkomnar.

I drygt 40 år har Ria funnits på flera adresser i Örebro. I dag har föreningen sina lokaler på Storgatan där man kan få frukost, fika och lunch. Den som behöver kan ta en dusch och tvätta kläder och man kan också sova en stund på Ria.

Sedan 2002 har Thorbjörn Strömberg, före detta vägmästaren på Vägverket, varit biträdande föreståndare på Ria.

Det råden en varm stämning på Ria, kramarna är många. Ingen ser ned på någon annan. Ingen är ”von oben”, ingen finare än någon annan.

– Det har varit roliga år. Här umgås vi prestigelöst, säger Thorbjörn.

Hans väg till Ria började när han jobbade åt Mikaelkyrkan och kom i kontakt med människor som levde i samhällets utkant. Hans intresse att bistå folk på skuggsidan ökade, det ena ledde till det andra och så småningom kom han till Ria.

Han förklarar ett engelskt uttryck som genomsyrar Rias arbete, ett uttryck som förklarar att de flesta som kommer dit faktiskt vill sköta sig, vill sluta supa och droga, trots att de ofta uppträder som om de inte vill det.

– ”Housing first” – när de väl har någonstans att bo kan de ta itu med sitt missbruk. Det är enklare att få ordning på sitt liv om man sover i en egen säng hemma än om man sover på en toalett på Järntorget.

– Därför vore det fantastiskt om vi kunde få tillgång till övernattningsbostäder. Det är visserligen inte vårt ansvar att ordna bostäder, men vi vill hjälpa, säger Thorbjörn och tillägger att Ria ingår i nätverk med Örebro kommun och Örebro läns landsting.

Thorbjörn och hans arbetskamrater vill ta vara på de stunder då missbrukarna uttrycker en önskan att lämna det destruktiva livet.

Det gäller att fånga de sköra, nakna och hjälpsökande ögonblicken som kan vara en positiv vändning i tillvaron.

Thorbjörn vet att om en vändning i livet ska vara möjlig krävs att den som vill vända det är motiverad. Just motivation är också något som Ria arbetar för.

Ibland är Thorbjörn och de andra på Ria nödvändigt, barskt tuffa. På grund av ”otillåtna handlingar” stängdes lokalen helt en vecka i vintras. Några få sabbade för de andra.

– Vi ville markera både för dem som stökade och för dem som bor i närheten av Ria.

Han vet inte hur många hemlösa som finns i Örebro men gissar på ett femtiotal. Det är svårt att definiera ordet ”hemlös”. Många flyttar runt hos kompisar, har inget eget boende. Är de hemlösa?

Måndagen den 26 april sker ett läckert samarbete med Örebro konsthall.

– De som brukar komma till oss är inbjudna att äta ”fin” middag på Konsthallen. Stora Hotellet lånar ut porslin, glas och vita dukar och bjuder på mat. Jesper Blåder eller Mats Nilsson från Konsthallen ska tala om konst. Olle Unenge från Tullamore Brothers och Jeremias Session Band ska spela och sjunga. Pianisten Thomas Lassar står för musikunderhållning vid måltiden. Lena Blixt och Moni Höglund och deras nätverk ska duka och fixa, berättar Thorbjörn.

På Ria efterträds Thorbjörn av Per Helgesson, men Per ska studera deltid vilket innebär en lucka en dag i veckan. Thorbjörn funderar på att hoppa in även om han han fyllt 65 år.

Han hoppas också att ytterligare en konsert för hemlösa kan ordnas i S:t Nicolai kyrka, precis som tidigare.

Helt kan han inte släppa sitt kära Ria, något som stadens hemlösa kan glädjas åt.

Mer läsning

Annons