Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare kommunstyre har svängt om husplaner

Politiker bad om ursäkt och ville ändra sina egna beslut. Trots det drev majoriteten i Örebro kommunfullmäktige igenom att mark ska säljas för att de två mycket stora husen i Sörbyängen ska kunna byggas.

Annons
Här ska husen byggas.

Reservationsavtalet med bostadsbolaget Botrygg Bygg i Linköping godkändes av fullmäktige på onsdagen, avtalet är en del i kommunens markförsäljning till bolaget. NA berättade samma dag om avtalet som banar väg för storbygget. Flera politiker backade under fullmäktigedebatten, politiker som tidigare varit med och drivit igenom besluten för de två kvarteren.

– Jag kan bara här och nu be om ursäkt att jag inte har uppmärksammat detta tidigare, sa Staffan Werme (F), som var kommunstyrelsens ordförande när planerna tog form.

– Det är möjligt att vi har fattat fel beslut, sa Fredrik Persson (MP), som godkände detaljplanen när han var ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

– Nu har jag förstått att det finns ganska mycket synpunkter. Därför yrkar jag på återremiss, så vi kan titta på om det är detta vi vill med området, fortsatte han.

Staffan Werme ville också ha återremiss. Han är kritisk mot att kommunen säljer två kvarter till ett och samma byggbolag, att det banar väg för att kvarteren kan bebyggas med två stora huskroppar.

– Det vore olyckligt. Det var så man byggde på 70-talet, med stora slutna kvarter, sa Staffan Werme.

Men reservationsavtalet försvarades av Björn Sundin (S), som nu är ordförande för programnämnd samhällsbyggnad, och flera i den nuvarande majoriteten.

– Företag måste kunna lita på besked som de har fått av politikerna. Nu får vi ta diskussion med byggbolaget om utformningen av husen, sa Björn Sundin.

Frågan avgjordes med votering, och det blev en klar majoritet för att godkänna avtalet med Byggbolaget.

Kvarteret Lagerbladet

Enligt planerna ska de två långa husen byggas på var sin sida av Sörbyängsvägen. Det längsta blir 130–140 meter långt, enligt stadsarkitekt Peder Hallqvist. Husen blir fem våningar höga, i gathörnen sex våningar. I bygget ingår även fem radhus.

Det ena huset ska ha bostadsrätter, det andra hyresrätter och studentrum. Totalt blir det ungefär 240 lägenheter.

Mer läsning

Annons