Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsbegränsat straff eller inte för Saramördaren

Det finns många faktorer som talar mot att Saramördaren ska få ett tidsbegränsat straff. Dit hör exempelvis återfallsrisken i missbruk och psykisk sjukdom.

Annons

I juni kom mannen som fälldes för det brutala mordet 18-åriga Sara Andersson in med en ansökan till Örebro tingsrätt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Sedan dess har både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket, RMV, yttrat sig om den i dag 40-årige mördarens ansökan.

Svårt att anpassa sigUtlåtandena ger i stort samma bild av mannen. Han hade en mycket besvärlig barndom i sitt hemland och när han kom till Sverige i början av 90-talet fick han svårt att anpassa sig i samhället. Han klarade varken studier eller jobb. I stället utvecklade han ett gravt alkoholberoende som kombinerades med en psykisk problematik.

Begärt att få bli placerad i avskildhetI fängelset har han i stort sett skött sig, även om han varit inblandad i en del incidenter under de dryga elva år han suttit frihetsberövad. Händelserna har dock inte lett till några disciplinära åtgärder.40-åringen har själv varit utsatt för oprovocerat våld och har flera gånger fått flytta till ett nytt fängelse. Dessutom har han vid flera tillfällen begärt att få bli placerad i avskildhet. Återfallsrisken är den punkt som domstolen lägger mest tonvikt på när man avgör om en livstidsfånge ska få straffet tidsbegränsat eller inte. När det gäller 40-åringen har Rättsmedicinalverket bedömt att risken för återfall i allvarlig brottslighet är medelhög på en tregradig skala.

RMV listar en rad riskfaktorer:* Det långvariga alkoholmissbruket och risken för återfall.

* Svårigheterna att hantera ångest och stress.

* Risken för återfall i den psykiska problematik som mordet tycks ha varit en del av.

* En bristande insikt på vad som ledde fram till mordet.

Orealistisk planeringBåde Kriminalvården och RMV konstaterar att 40-åringen har en orealistisk planering för hur han ska ordna jobb och bostad. Han saknar dessutom ett socialt nätverk. Att han har haft relativt få permissioner är ytterligare en punkt på minuskontot. RMV avslutar sitt yttrande med en rad förslag på hur återfallsrisken ska kunna minskas. Bland annat föreslår verket en kontakt med Anonyma alkoholister samt ytterligare behandling för alkoholmissbruket.

Mer läsning

Annons