Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Erik Johansson: "Han var en värdefull mentor och vän"

Artikel 39 av 93
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Den 23 november avled Erik Johansson, en av Örebros mest framträdande politiker, en moderat kämpe av stora mått.

Annons
M-politikern Erik Johansson, Örebro, avled den 23 november i en ålder av 83 år.Foto: NA Arkiv

Vi har mycket att tacka Erik för. Han förde in oss på den politiska banan. Han stöttade oss, han gav oss råd i med- och motgång. Oaktat vad frågorna gällde ställde han alltid sin tid till förfogande för att söka kreativa och konstruktiva lösningar på kniviga politiska frågeställningar. Hans känsla och ansvarstagande för Örebro var alltid utgångspunkten, oavsett om det handlade om att agera i majoritet eller i opposition.  Han var under många år en viktig ledare i Örebropolitiken och i Moderaterna. Han var en värdefull mentor och vän.

Det var en stor förmån att få arbeta vid hans sida. Klarsynt, analytisk och med en oerhörd arbetskapacitet. Många gånger frågade man sig – hur många timmar har dygnet för Erik? Det spelade ingen roll när man under Eriks storhetstid som politiker, gick förbi Rådhuset. Alltid lyste flitens lampa i Eriks tjänstrum, oavsett tid på dygnet. Vi fick flera gånger frågan från örebroare: "Varför allt detta arbete och så sent, sover aldrig karlen?" Vi tror att frågan har flera svar. Det handlade om att alltid vara påläst, att ta ansvar för att rätt beslut alltid fattades för Örebros utveckling och inte minst om en stor lust för politiskt arbete. Det här var ett kännetecken för Erik. Arbetet kände inga tidsgränser.

Ett annat kännetecken var Eriks framsynthet. Tidigt innan Örebro utropade sig som cykelstad såg man Erik på sin cykel, med hjälmen på huvudet, komma cyklandes till sammanträdena. Vädret spelade ingen roll. Erik på cykeln blev en tydlig bild i staden.  

Vi minns också många av Eriks debatter i kommunfullmäktige med framför allt Axel Gisslén (S). Det var hårda debatter, luften i Rådhuset var ofta tät. Det gavs och togs emot argument och ibland gavs rena rallarsvingar från båda parter.  Men på något sätt, när striden var över, fanns hos dessa båda personer en respekt för varandra, trots olika utgångspunkter i debatten. Det här visar en annan politisk förmåga – att kunna skilja på sak och person, även om det varit en tuff debatt en stund innan.

Många skratt och oväntade idéer var ett annat signum för Erik. Inget var omöjligt. Det syntes inte minst i partiarbetet. Han var envis. Ibland fick det rent komiska inslag. Som när Erik bestämt sig för att bjuda på våfflor på en Moderatstämma. Trots invändningar gräddades det ett stort antal våfflor hela dagen innan i Eriks kök, ett kök fullt av stekos. Det var bara det att våfflorna var kalla och såg mer ut som pannkakor när de skulle ätas. Eller när vi sent en kväll eller snarare natt under ett valarbete skulle göra om broschyren som skulle vara färdig nästa morgon. Det blev ett ”klipp-och-klistrande” och den siste som lämnade lokalen långt fram på morgontimmarna var Erik själv. Envist, men kreativt måste man säga. Han gav av sig själv i stort som smått.

Erik var en varm, humoristisk och lojal vän, som vi minns med glädje och aktning. En stor stark man och kommunalpolitiker, som hade en förmåga att kombinera omtanke och vassa debatter med politiskt utvecklingsarbete för Örebro.

Vi sörjer med Eriks hustru Solveig och hans barn Kristina, Anders och Anna med familjer. Hans politiska gärning har satt spår. Nu får han ro och vila.

Bo Westerling, fd oppositionsråd i landstinget

Inger Högström-Westerling, fd kommunalråd

Brittinger Örenius, fd kommunalråd

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material. 

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons