Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Lennart Löfgren: "Han var en skicklig kirurg och opererade allt från hörselben till tumörer i huvud- och halsregionen"

Artikel 70 av 103
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Lennart Löfgren, Örebro, har avlidit i en ålder av 78 år. Hans närmaste är hustrun Kerstin samt barnen Petra, Martin och Eva med familjer.

Annons
Läkaren Lennart Löfgren har avlidit. Foto: Per Knutsson/NA arkiv

Lennart föddes i New York av svenska föräldrar. Han blev därför medborgare i såväl USA som Sverige. När Lennart var 10 år gammal flyttade familjen tillbaka till Sverige.

Lennart blev medicine licentiat 1968 i Lund. Till Örebro kom han 1969 som underläkare på öron-, näsa- och halskliniken vid dåvarande Regionsjukhuset. Han var en skicklig kirurg och opererade allt från hörselben med hjälp av mikroskop till tumörer i huvud- och halsregionen.

Lennart var oerhört flitig. I allt han gjorde var han nyfiken och noggrann. Att delta i forskning och utveckling av nya diagnos- och behandlingsmetoder var för honom en stimulerande utmaning.

Under en period på 1990-talet tjänstgjorde han vid Long Island Medical Center, New York. Han deltog både i det kliniska arbetet och i forskning. Med sedvanlig energi avlade han nödvändiga amerikanska examina. 1995 till 1997 bodde familjen i New York.

1984 disputerade Lennart I Uppsala (Surgery of the airway). Han blev sedan docent i Örebro.

1985 startade kliniken med laserkirurgi med Lennart som motor. Med tiden kom det att bli flera olika lasrar som gjorde kliniken känd nationellt. Först i kirurgi men från 1987 med fotokemisk tumörbehandling där man behandlar tumörer med laserljus efter att ha laddat upp dem med ljuskänsligt läkemedel.

Under vistelse i USA var han med och tog fram Foscan, ett läkemedel som idag används för fotokemisk behandling. Vi bedrev kursverksamhet i laserkirurgi inom områdena huvud och hals under flera år. ECT (electrokemoterapi), där man behandlar cancer genom att injicera cellgift och sedan med hjälp av en nåldyna applicera ett elektriskt fält, är en metod som Lennart entusiastiskt introducerade i Örebro. Båda metoderna har sedan utvecklats vidare och lett fram till avhandlingar i Örebro.

Sedan 60-talet har vi i Örebro arbetat med huvud- och halscancer för patienter i Mellansverige i samarbete med onkologiska kliniken samt plastik-och käkkirurger. Lennarts bidrag till utvecklingen av verksamheten kan inte överskattas, och efter många års gott samarbete med övriga kliniker startade Lennart med sjukhusledningens stöd Centrum för huvud & halsonkologi där han var självskriven chef fram till sin pensionering.

Den årliga nationella kursen för utbildningsläkare kom också till stånd under denna tid, och gick 2017 för 12:e gången.

Lennart Löfgren blev 78 år. Foto: Privat

Arbetet på kliniken är krävande. Men det finns en stark lagkänsla och ett gott kamratskap. Efter pensionering är vi ett tiotal kolleger som regelbundet äter lunch tillsammans. Så även denna dag då Lennart senare på dagen hastigt avled. Det gläder oss att Lennart vid mötet var på ett gott humör och livligt deltog i samtalen.

Anders Westerborn och Ingemar Engstrand, läkare och arbetskamrater

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.

 

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons