Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka - men med 80 knallar färre

Hindersmässan är i gång igen. Men i år har färre knallar fått plats.
– Vi har tappat 80 platser, säger Sunil Dodiya på Örebro kommun.

Annons

Varje år, när det är som kallast, fylls Örebro med marknadsknallar. Hindersmässan börjar i dag med invigning klockan 11 och avslutades på lördag eftermiddag. Marknaden sträcker sig från Järntorget till Våghustorget och ner längs med Stortorget.

Sunil Dodiya är handläggare på Tekniska förvaltningen och den som tar hand om och planerar Hindersmässan på Örebro kommun. I år har 162 knallar fått plats.

Det var betydligt fler som ville vara med, trots det har man minskat antalet marknadsstånd med en tredjedel mot förra året. Anledningen är bland annat nya direktiv från Räddningstjänsten som måste kunna komma fram med stegbilar. Man har också ändrat placeringen av marknadsstånden på Stortorget för att få bort trängseln.

– En del marknadsknallar har varit negativa till gångarna på Stortorget. Folk gillar inte att gå in där, det blir för trångt och nu har vi försökt göra något åt det och bygga så alla blir nöjda. Nu står marknadsstånden i fyrkanter så alla säljer utåt, förklarar Sunil Dodiya.

Ni funderade inte på att utöka marknaden åt andra håll så fler marknadsknallar kunde vara med?

– Absolut, det har vi haft i åtanke. Men på Drottninggatan kan vi inte gå längre. Vi förlorade ett par platser framför butiken Entré som inte ville ha marknadsstånd framför sitt skyltfönster, sen smalnar gatan av och vi kan inte gå hela vägen ner till McDonalds. Då kommer det inte fram någon stegbil från brandkåren.

Våghustorget är också ett problem i marknadssammanhang.

– Förra året hade vi 40 platser på Våghustorget men det uppskattades inte av knallarna.

De vill stå på samma plats som de alltid har stått och flera av de som fick plats på Våghustorget packade ihop och åkte hem tidigare än det var tänkt. Det gjorde att det såg bedrövligt ut på torget. I år har vi bara tolv platser på Våghustorget och bara nya aktörer som inte stått där tidigare.

Är utbudet det samma som tidigare år?

– I stora drag är det samma som alltid. Även om vi har nya aktörer så betyder det ju inte att det är nytt sortiment. Men lite nytt är en kille som säljer lego, det är lite udda.

Mer läsning

Annons