Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till tiggeriet

I höstas tiggde han på gatorna på dagarna och sov i ett skjul om nätterna. Nu är Graur Stangaciu tillbaka i Örebro för att försöka få ihop pengar.

Annons

Graur Stangaciu spelar dragspel utanför en mataffär på Norr i Örebro. Han känner igen NA:s reporter direkt och hälsar på svenska:

– Hej, tjenare!

Sedan några dagar är han tillbaka i stan. I höstas orsakade han och hans familj starka känslor bland NA:s läsare. Många tyckte synd om familjen som tiggde på dagarna och sov i ett skjul av presenningar och brädlappar om nätterna. Andra tyckte att Graur och hans familj borde slängas ut ur Sverige. Socialtjänsten, det kommunala bostadsbolaget och polisen diskuterade situationen på flera möten men ingrep inte.

Till slut tog sig frikyrkoförsamlingen Mellringekyrkan an familjen. I kyrkan bjöds Stangacius på middag och fick sedan med sig matkassar, sovsäckar och varma kläder. Församlingen ordnade också en insamling. Pengarna räckte bland annat till att ordna bussbiljetter när familjen ville åka hem till Rumänien igen.

Nu är Graur tillbaka i Örebro. NA har anlitat tolk och genom tolken berättar Graur om familjens desperata situation i Rumänien. Familjen är romer.

– Det är kallt och vi saknar pengar. Vår 22-åriga dotter är sjuk och vi behöver kunna ge henne vård. I Rumänien måste man betala under bordet för att få läkarvård.

Varför kom du tillbaka till Örebro?

– Vi behöver få ihop pengar så varför inte? Jag har varit här i Örebro då och då under fem, sex års tid. Folk här känner till mig, polisen här känner till mig.

Hur bor du?

– Jag bor i en lägenhet hos någon. Det är för kallt för att sova ute, men vore det lite varmare hade jag slagit ihop ett skjul att sova i.

Betalar du hyra?

– Ja, tusen kronor i månaden.

Det går rykten om att tiggeriet är organiserat, att någon styr över dig och tar en viss del av de pengar du får ihop. Stämmer det?

– Nej, jag har svarat på den frågan förut och svaret är fortfarande nej. Varför skulle jag låta någon annan ta mina pengar. Jag har kommit hit själv.

Hur länge planerar du att stanna?

– Kanske över sommaren.

Hur ska du ta dig hem den här gången?

– Om någon vill vara snäll och hjälpa mig med pengar till biljetten tar jag tacksamt emot den hjälpen.

Mer läsning

Annons