Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfixade hundar ställdes ut

– Det är väldigt varmt i dag. Men jag är ändå inte förvånad över att så många har kommit. Hundfolk tål alla väder, säger Margaret Helgesson, kassör i Örebro Brukshundklubb. Under söndagen ordnades en stor hundutställning i Karlslund.

Annons

Vinden står stilla i dag. De 168 brukshundarna som ska ställas ut flämtar i solen. En del ägare har lagt en blöt filt över hundarnas ryggar, för att svalka ner dem.

– Han är helt slut, vi måste in i skuggan, säger en tjej som precis fått sin dobermann bedömd i utställningsringen.

En av domarna heter Anne-Marie Thomassen. 86 år är hon och veteran inom hundutställningsvärlden. Anne-Marie Thomassen har rest till många länder jorden över och bedömt hundar under många, många år. Hon har granskat dem från nos till svans, lusläst rasstandarder (ett dokument som fastställer hur rasen i fråga skall se ut), jämfört med verkligheten och delat ut prisrosetter.

– Jag dömer från hjärtat, förstår du. Man ska inte bry sig allt för mycket om små detaljer. Helhetsintrycket är viktigast när man tittar på en hund, säger hon med dansk brytning.

Cirka 500 människor från hela Sverige, några också från Norge, har letat sig hit i dag. Ewy Ran, en av de ansvariga för utställningen, är nöjd med dagen. Allt flyter på som det ska.

– Det här räknas som en stor brukshundsutställning. Det är bara arbetshundar som visas upp, alltså hundar som kan användas inom försvaret och polisen. Ja, det är varmt i dag, men de här hundarna är gjorda för både kyla och värme, säger Ewy Ran, som jobbar som fodervärdskonsulent i Örebro åt försvarsmakten.

– Min uppgift är att se till så att försvarets hundar har det bra under tiden de är hos sina värdfamiljer, det är bara schäfrar som jag jobbar med, säger hon.

Sebastian Andersson är en av Ewy Rans blivande hundfodervärd. Han är med på utställningen i dag för att bland annat titta på schäfrar.

– På onsdag får jag hem min valp, ler han.

Mer läsning

Annons