Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerhög vid vägenkan vara en dödsfälla

Timmerhögen på bilden är en potentiell dödsfälla. I somras avled en 21-årig man från Arboga efter en kollision som ledde till att bilen for rakt in i en timmerhög. Hade det varit en singelolycka hade skogsägaren och köparen av timret kunnat åtalas för vållande till annans död.

Annons

En timmerhög bredvid motorvägen. Det händer alldeles för ofta – trots att det är olagligt och livsfarligt.

För att få lägga timmer nära en offentlig väg måste man ha tillstånd. För de största vägarna gäller ett säkerhetsavstånd på 50 meter.

Det här struntar många skogsägare och skogsbolag i.

– Alltför få söker tillstånd, säger Staffan Gräns, trafikingenjör på Trafikverket.

Ansökan kostarKanske beror det på att det kostar 2 000 kronor att göra en sådan här ansökan hos Trafikverket.

Men konsekvenserna av att strunta i det kan bli allvarliga.

Den 2 juli förra året dog en 21-årig man efter en kollision vid Götarsvik.

BöterPolisen kan inte säkert fastställa om 21-åringen dog av krocken eller av kollisionen med timret. Därför klarar sig skogsägaren och den som köpt timret antagligen undan med böter. Det kallas brott mot väglagen och polisen har överlämnat ärendet till åklagare.

– Men skulle en person ha kört av vägen i en singelolycka och hamnat i timmerhögen hade läget varit ett annat. Då hade troligtvis den eller de som ansvarar för att timret låg där kunnat åtalas för vållande till annans död, säger åklagaren Anders Persson.

Just nu ligger en liknande timmerhög bara några meter från E18 mellan Karlskoga och Örebro, vid avfarten mot Fjugesta.

Uteslutet

– Det är uteslutet att man får tillstånd för något sådant. Det kan jag säga på rak arm utan att ha sett det, säger trafikingenjör Staffan Gräns.

Han fortsätter, märkbart upprörd:

– Ligger timret två meter från asfalten är det helt förkastligt. Hade de tänkt stå med en timmerbil på motorvägen och lasta? Man får ju inte köra under 30 på en motorväg, än mindre stanna. Och absolut inte stå och lasta med en timmerbil. Det är direkt olämpligt.

Mer läsning

Annons