Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänsteman och företag granskas efter samarbete 

En tjänsteman på Örebro kommun sålde industrimark till kraftig rabatt till ett företag. Samma företag har gjort privata byggjobb hemma hos tjänstemannen. Efter NA:s artiklar ska Örebro kommun nu utreda även detta.

Annons

I våras granskade NA hur det går till när kommunen säljer industritomter. Vi pekade på flera brister. Efter artiklarna startade kommunen en utredning. Men kommundirektör Staffan Isling och stadsbyggnadschef Inger Sundström bestämde att det inte skulle vara en extern utredning. I stället fick Christer Wilén, controller på kommunledningskontoret, i uppdrag att göra utredningen.

Men utredningen har två brister:1. Redan i våras kände ansvariga i Örebro kommun till att det företag som fick rabatt på industrimark även gjort privata byggjobb hemma hos tjänstemannen. Ändå ställde utredaren inga frågor kring detta.

2. I en artikel i våras berättade NA att samma företag på flera sätt blivit särbehandlat jämfört med de företag som köpte granntomterna. Förutom rabatten slapp företaget exempelvis betala reservationsavgift och fick tinga mark i två år helt utan avtal. Utredaren har inte ställt några frågor om det heller.

Varför inte?– Jag fick intrycket att det redan hade genomlysts på förvaltningen, säger utredaren Christer Wilén.

Men så var inte fallet och stadsbyggnadschef Inger Sundström blir förvånad när hon hör att det här inte har utretts alls. Hon trodde att det ingick i uppdraget.

– Min bild är att det var ett brett uppdrag, säger hon.

Inga specifika frågorUtredningen skulle bland annat svara på frågan: ”Förekommer det rabatter på oklara grunder vid försäljning av industritomter?” Utredaren har ställt allmänna frågor om försäljningsprocessen, men han har inte ställt några specifika frågor eller utrett närmare det som NA:s artikel handlade om (se faktarutan). Utredningen har alltså inte närmare gått in på varför ett företag fick helt andra villkor än grannföretagen när det köpte en industritomt av kommunen.Nu har utredaren fått ett tilläggsuppdrag av Inger Sundström för att utreda det som borde ha utretts från början.

Varför utreddes det inte i den första utredningen?– För mig känns det inte viktigt nu att besvara den frågan om varför. Det väsentliga nu är att vi utreder det nu, säger Inger Sundström.

Mer läsning

Annons