Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som skabygga framtiden

De är unga, välutbildade och orädda – och tänker inte låta sig stoppas av gamla fördomar.

Annons

14 av byggingenjörerna som läser fjärde terminen på Örebro universitet är kvinnor. Det betyder att de är mer än en tredjedel av kurskamraterna.

NA har inga problem med att få alla 14 att ställa upp på bild en solig apriltorsdag. De utstrålar samhörighet och stolthet.

– Jag tror att förebilder är viktigt. Min pappa är fastighetsförvaltare och han har inspirerat mig, säger Sara Malmkvist.

För Erika Skoglund växte beslutet fram. Hennes mamma är ingenjör, men det spelade mindre roll för utbildningsvalet, menar Erika.

– Jag har inte sett min mamma som en ingenjör utan mer som en vanlig mamma, säger hon.

Alinda Sinabulya har en examen som byggarbetsledare. Hennes intresse för bygg gjorde att hon valde att även läsa till byggingenjör. Hon tänkte att hon ville jobba på kontor eftersom jobbet som byggarbetsledare kan vara tufft under vintern.

– När jag praktiserat ute på byggen har jag aldrig haft problem med att få folk att lyssna. Fast det kanske har att göra med att jag sticker ut så totalt, jag är både tjej och svart, säger hon med ett stort skratt.

Alinda berättar vidare:

– Något som man måste kunna ta ute på byggena är att många är grova i munnen. Så är det bara, säger hon.

Hadil Asaad har fått höra varningar från flera håll.

– Man blir ifrågasatt, till exempel om jag klarar av att hantera män ute på byggen som kanske stirrar för att jag är tjej.

Själv tycker Hadil att varningar av den typen inte är något att fästa vikt vid.

– Jag utbildar mig för att bli kunnig och duktig på det yrke jag valt. Det är det som gäller för mig, säger hon bestämt.

Mer läsning

Annons