Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolgfors KU-anmäls

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäler försvarsministern och örebroaren Sten Tolgfors.
Orsaken är planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.

Annons
Sten Tolgfors

Ekot kunde imorse avslöja att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerar att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik i landet. Men FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind dementerar uppgifterna. Till Expressen säger hann att ”det inte finns något avtalsbundet projekt”. Men enligt Ekot, som tagit del av sekretessbelagda handlingar, startade projektet redan 2007 och kallas internt för Simoom.

Och nu väljer Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att KU-anmäla Sten Tolgfors.

- Sverige ska inte förstöra sitt goda rykte genom att stödja diktaturers militärmakter. Saudiarabien är en totalitär stat som inte bara brutalt slagit ner krav på demokrati i det egna landet utan också gått in militärt i sina grannländer för att kväsa den arabiska våren, säger Fridolin i ett pressmeddelande.

- Det är inte bra för den demokratiska utvecklingen i världen, men inte heller för svenska intressen. Erfarenheter från den arabiska våren lär oss att Sveriges relationer till de demokratiska styren som kommer ersätta dagens diktatorer avgörs av hur vi handlar idag: står vi sida vid sida med de modiga som kräver rätten att styra sina liv och länder, eller beväpnar vi förtryckarna? säger Gustav Fridolin.

Mer läsning

Annons