Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas utsattes för laser genom köksfönstret

Tomas stod i köket och lagade mat när han plötsligt upptäckte en grön laserstråle på skåpsluckan.
Det är andra gången på kort tid som en örebroare utsätts.
– Jag tror att de som lattjar med det här inte inser hur farligt det är, säger han.

Annons
Starka laserpekare kan orsaka permanenta skador på ögat.

Tomas upptäckte laserpricken i sin lägenhet på fjärde våningen i Sörbyängen i går kväll.

– Jag såg i ögonvrån att det började lysa grönt. När jag vände mig om såg jag att det lyste på städskåpet, berättar han.

"Obehagligt"Tomas sprang fram till fönstret men kunde inte upptäcka någon, varken på gatan eller i något annat fönster.

– Det är lite halvt obehagligt. Ska man behöva ha persiennerna nedfällda? Frågar han sig.

För bara två veckor utsattes en byggnadsarbetare i Örebro för en laserattack från en lägenhet i Örebro. Två unga män, 16 och 19 år gamla, är nu misstänkta för försök till grov misshandel.

Polisen vill ha förbudDe senare åren har antalet attacker med laserpekare ökat. Bara i Göteborg har över 100 laserattacker mot bussar och spårvagnar rapporterats till polisen i år.

– Vi eftersträvar ett totalt brukandeförbud, säger Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, till NA.

Totalförbud föreslåsEn sådan lag kan vara på gång, men det kan dröja ytterligare två år innan den blir verklighet. Regeringens strålsäkerhetsutredare föreslår i sitt slutbetänkande att införa nya lagparagrafer som förbjuder innehav, användning, försäljning och import av starka laserpekare.

– Vi har inte identifierat någon vettig användning för de här laserpekarna. De kan däremot orsaka skada, säger Pernilla Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Permanenta skadorLasern kan orsaka brännskador på näthinnan. Det kan ge ärrbildning, vilket är en permanent skada eftersom syncellerna inte kan återbildas. Dessutom kan förare och piloter som bländas råka ut för allvarliga olyckor, även om inte själva bländningen ger bestående men.

Färgen inte avgörandeOfta utpekas grön lasern som den farligaste varianten, men enligt Pernilla Andersson är det styrkan, räckvidden och strålens koncentration som är avgörande.

– Färgen spelar mindre roll. Blå och röd laser kan orsaka samma skador som grön

Att bli bländad är bara ett tillfälligt tillstånd, men det kan leda till olyckor om det är till exempel chaufförer eller piloter som bländas.

– Det finns några dokumenterade fall med barn som har fått bestående synskador efter att ha lekt med laserpekare hemma och tittat in i strålen.

Få söker tillståndRedan i dag krävs det tillstånd från strålsäkerhetsmyndigheten för att använda laserpekare med en styrka på fem milliwatt (mW) och mer. Men laserpekarna får säljas fritt, och det finns i stort sett inga privatpersoner som sker tillstånd för att använda dem.

- Det finns bara en handfull tillstånd. Oftast handlar det om astronomiklubbar som har sökt tillstånd för att kunna peka upp mot natthimlen, säger Pernilla Andersson.

Läs mer om de olika laserklasserna och riskerna här.

Så lyder nya lagförslaget

Miljödepartementet gett en särskild utredare i uppdrag att utreda förutsättningarna för en samordnad reglering av verksamheter på kärnteknikens och strålskyddets område.

Utredaren ska enligt direktivet särskilt studera möjligheterna att föra samman bestämmelserna i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet och strålskyddslagen (1988:220) till en enda lag.

Författningsförslag:

12 kap. Strålsäkerhet

34 §

LaserDen som till Sverige för in eller importerar, tillverkar, saluför, upplåter eller överlåter laser är skyldig att klassificera och märka dessa enligt den senaste gällande utgåvan av svensk standard SS EN

60825-1 eller se till att sådan klassificering och märkning är gjord. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela närmare föreskrifter om klassificering och märkning av

laser.

35 § Det är förbjudet att till Sverige föra in eller importera samt i övrigt inneha, tillverka, använda, förvärva, saluföra, upplåta eller överlåta laserpekare i laserklass 3R, 3B eller 4.

Förbudet enligt första stycket gäller inte den som använder laserpekare i laserklass 3R, 3B eller 4 i sin yrkesmässiga verksamhet.

Mer läsning

Annons