Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtaffärer ska utredas

Efter NA:s artikelserie har stadsbyggnadschefen Inger Sundström beställt en extern utredning för att ta reda på vad som har hänt. Samtidigt är hon inte säker på att några fel har begåtts.
– Jag vet inte vad som är rätt och fel, säger hon.

Annons

En konsultfirma kommer att få i uppdrag att utreda vad som har hänt vid tomtförsäljningarna i Örebro kommun.

– Direktiven kommer jag att diskutera med konsulten. Jag vill ha en ordentlig bild av vad som har hänt. Är det här en kultur eller är det en isolerad händelse? säger Inger Sundström som är förvaltningschef för Stadsbyggnadskontoret i Örebro kommun.

Inger Sundströms egen bild är att förvaltningen har bra rutiner och hon är inte säker på att några fel har begåtts.

NA berättade i söndags att en tjänsteman tog hem en friggebod och ett växthus som stod på en kommunal fastighet. Han ställde uthusen på sin egen tomt. Det kan i vissa fall vara okej, enligt Inger Sundström.

– Vi ska inte ta något privat. Men sedan kan det väl vara så att något ska kastas och att någon säger: ”Det där kan väl jag få.”

När kan det vara okej?

– Om man bedömer att kostnaden för att sälja huset överstiger värdet på huset. Det kostar att lämna en friggebod på soptippen också och vi ska ju inte slösa med kommunens pengar.

Kan man inte skicka ut ett mejl och fråga om någon skola eller förskola behöver en friggebod?

– Ja, men det var ju mitt i sommarlovet.

NA berättade också att tjänstemannen som löste in tio villor senare tog en entrédörr från ett av husen. Han säger att han fick klartecken från rivningsfirman.

– De besked jag har fått är att även andra hade möjlighet att anmäla intresse. Jag vet inte vad som är rätt eller fel i det.

Var det okej att ta dörrarna om han fick klartecken av rivningsfirman?

– Om det är skött i ett sammanhang där andra också har haft samma möjlighet.

Finns det något i artiklarna där du anser att det har begåtts ett fel eller att tjänstemannen har passerat gränsen för vad som är okej?

– Jag känner inte att jag vill vara domare nu. Därför vill jag att en extern utredare tar reda på mer om vad som hänt, säger Inger Sundström.

Tomtförsäljningarna

NA har i flera artiklar granskat tomtförsäljningarna i Örebro kommun och gett exempel på den bristande kontrollen.

NA i söndags: En tjänsteman tog en friggebod och ett växthus från en kommunal fastighet och ställde på sin egen tomt. Från ett annat hus som han hade köpt in för kommunens räkning tog han entrédörrar som han sålde privat för 5 000 kronor.

NA i måndags: En hel villa såldes på rot, men betalades aldrig. 234 000 kronor saknades i kommunens kassa i fem år.

NA i tisdags: En tjänsteman har gett företag kraftiga rabatter på industritomter utan att det finns nedskrivet. Det går heller inte att se varför företagen fick rabatt. Ett företag fick ett muntligt löfte om rabatt som gällde i över två år. ”Man behöver inte dokumentera sådant. Den policyn har vi i kommunen”, förklarade tjänstemannen.

Mer läsning

Annons