Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Topsning" av många mänska lösa våldtäktsfallen

Salivprov från många män är polisens senaste satsning för att försöka lösa de ouppklarade kvinnoöverfallen i Örebro. Men sekretessen är stor omkring hur männen som ska lämna dna-prov väljs ut.

Annons

– Urvalet är inget vi pratar om. Det skulle skada utredningen. Jag kan bara säga att ett antal män får lämna prov som sedan skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys, säger Mats Nylén informatör hos Örebropolisen.

Det finns en metod för hur männen väljs ut, vad går den ut på?

– Jag kan inte berätta något om urvalet eller hur många män det handlar om. Men det är klart att vi inte begär prov från precis vem som helst. Det finns ju ett skäl till att vi är intresserade av personen.

Mats Nylén påpekar att det finns en skillnad i vilka befogenheter polisen har.

– Det är skillnad då det gäller en frihetsberövad misstänkt för brott, och en på fri fot som inte är misstänkt för brott. Men när provtagningen är av stor betydelse för utredningen, som i det här fallet, finns sedan några år ökad möjlighet till topsning också av den som inte är skäligen misstänkt för brott.

Hur länge pågår provtagningen?

– Den har pågått några dagar och ytterligare en tid. Hur länge vet vi inte. Det beror på hur allt fungerar, eller om vi plötsligt skulle få ett avgörande besked från SKL.

Topsningen är också en metod för att utesluta möjliga gärningsmän.

– Ett prov kan lika gärna fria som fälla.

Polisen tror att olika gärningsman, sannolikt två, står bakom de elva kvinnoöverfallen, fyra våldtäkter och sju våldtäktsförsök sedan september förra året.

Länspolismästare Kalle Wallin har i en tidigare NA-intervju sagt att tillvägagångssätten tyder på att två olika män är de skyldiga.

Så görs topsning

Salivprov, topsning, görs genom att en skumgummispatel gnuggas mot insidan av kinden. Då samlas celler från slemhinnan, de överförs till ett specialpapper. Kemikalier i papperet gör att cellerna spricker upp så att dna frigörs och binds till papperet. Efter en process med många moment finns resultat att jämföra.

DNA-profiler från en person som inte misstänks för brott läggs inte in i något register. De används enbart i den aktuella utredningen.

I DNA-registret registreras DNA-profiler från den som dömts till fängelse eller villkorlig dom.

Mer läsning

Annons