Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torget inte färdigt till kungabesöket

Ombyggnaden av Storbron och Järntorget går långsamt.Tycker i alla fall fotgängare och cyklister. Men allt går enligt tidtabell.
– När kungafamiljen kommer den 21 august ska Järntorget vara tillgängligt för folk, säger arbetsledare Mattias Björkdahl på NCC.

Annons

Järntorget hinner inte att bli färdigt till Bernadottejubiléet. Det fanns heller inte med i planerna från start. Men det kommer att bli så klart att folk kan stå där när kungen ska hålla tal till örebroarna. När det blir dags så rensas baracker, grus, stenar och byggmaterial bort och arbetet med torget återupptas efter det kungliga besöket.

– Det ingick inte i vår uppgörelse att vara klar med torget men det kommer att vara hyfsat klart, säger Mattias Björkdahl.

– Vi lägger på grus, tillfälligt, som vi tar bort innan vi sen sätter sten på torget som ska vara där permanent. Arbetet återupptas direkt efter kungabesöket och vi räknar med att vara helt klara i december om det inte blir en kall höst.

Enligt Thomas Hjelm, sektionschef på Tekniska förvaltningen på Örebro kommun, så håller NCC både tidtabell och den uppgörelse som gjordes med kommunen.

– Uppgörelsen var att Storbron skulle vara klar. Likaså trottoarerna på Storgatan och den första biten av Järntorget, där det tidigare var torghandel. Men allt ska städas bort, det ska vara rent på torget till den 12 augusti för då börjar förberedelserna för jubiléet med bland annat ett stort scenbygge.

Lena Källström jobbar i projektgruppen för Bernadottejubiléet. NA frågar om det inte varit lättare att flytta hela evenemanget till något av de färdigbyggda torgen med tanke på stöket runt Järntorget.

– Så länge det varit fullt möjligt att ha en invigning på Järntorget så håller vi fast vi det, säger hon.

Mer läsning

Annons