Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torterade offer med strykjärn

Bara två av de sju åtalade döms för den tortyrliknande misshandeln av en ung man i Örebro.Den drivande bakom misshandeln döms till drygt två års fängelse.19-åringen piskade sitt offer och brände honom med strykjärn.

Annons

För några år sedan blev offret tillsammans med den flicka som 19-åringen tidigare varit ihop med. Det blev början på en djup ovänskap mellan de två unga männen. Osämjan kulminerade den 11 oktober förra året då offret kom till en lägenhet där 19-åringen och sex andra unga män befann sig.

Exakt vad som hände

är inte helt klart. Men att offret utsattes för en misshandel som för tankarna till tortyr står helt klart. Han bands till händer och fötter, blev sparkad och slagen. Men det stoppade inte där, misshandeln blev bara värre efter att han förts till lägenhetens badrum.19-åringen högg honom i benet med en skruvmejsel, slog och brände honom med ett strykjärn.

Den varma strykjärnsspetsen trycktes flera gånger mot offrets mage där han hade sin flickväns namn tatuerat. Några gånger trycktes hela strykjärnsplattan mot hans kropp. Offret piskades även flera gånger med datorkablar. Delar av den långa och utdragna misshandeln filmades dessutom av en av männen.

Alla sju männen åtalades för människorov, grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak. I andra hand yrkade åklagaren på att fem av dem skulle fällas för medhjälp. Men de fem frikänns helt på den punkten av Örebro tingsrätt. Ingen fälls heller för människorov eftersom offret kom självmant till lägenheten.

19-åringen döms däremot för den grova misshandeln och flera andra allvarliga brott. Straffet blir två år och fyra månaders fängelse. Ytterligare en person döms för att ha deltagit i misshandeln. Av offret beskrevs han som 19-åringens ”förste medhjälpare”. Han fick 14 månaders fängelse.

Den unge mannen räddades ur lägenheten efter att han talat med sin flickvän i telefon. Hon förstod att något var fel och larmade polisen. Offret själv gick ut för att möta poliserna och försökte få dem att åka därifrån. Men poliserna såg att han var illa tilltygad och en av dem lyfte på hans tröja. Där syntes spåren av strykjärns-tortyren.

– Det fanns ett stort rött märke på magen och axeln, berättade polismannen i rätten.

Livrädd fördes den unge mannen från platsen. Men när poliserna sedan skulle gripa männen lägenheten uppstod ett våldsamt tumult. Fem av dem döms nu för att på olika sätt ha gjort motstånd mot poliserna. 19-åringen fälls till exempel för att ha hotat döda en polisman. En annan döms för att ha försökt frita 19-åringen genom att ta batongen från en polisman.

Mer läsning

Annons