Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tottes fiskrökeri har väntat på napp i tre år

Det är tufft att vara småföretagare – när ingen vill ta över verksamheten och driva den vidare.
Tottes fiskrökeri i Börsholm några hundra meter från Hjälmaren har varit till salu i snart tre år. Men ingen köpare har nappat på kroken.

Annons
Tottes fiskrökeri i Östernärke har varit till salu i tre år.

– Vi har bytt mäklare flera gånger, men det blir samma visa, säger Totte Ländin som nu hoppas att den senaste mäklaren ska hitta någon spekulant på nätet.

Pensionärer med råge

Paret Ländin är nämligen pensionärer med råge.

– Både jag och frugan har fyllt 70 bast, säger Totte på klingande Stockholmsdialekt. Så nu tänker vi slå av lite på takten under nästa år om ingen vill ta över.

Utanför den gula trävillan lyser till saluskylten i kapp med reklamen för rökt norsk odlad lax, abborre, ål och gös som fiskats i Hjälmaren.

– Vi har gått ned till drygt två miljoner för villan, rökeriet och rörelsen, men hittills har vi bara haft några spekulanter på rökeriet eller villan.

Inte både och

–Ingen har varit intresserade av både boendet och rörelsen, säger Totte Ländin och visar granntomten där han och frugan Elli ska bygga ett nytt hus, men först om/när nuvarande fastighet är såld.

– Medelålders stockholmare som varit här ute tycker det blir för mörkt på vintern. Det är alltid hon som säger ”nej, tack”. Men det är läget som är tjusningen, menar Elli.

Hon och Totte fick avtalspension från statliga Telia i mitten av 1990-talet och flyttade från Stockholm till Börsholm utanför Stora Mellösa.

– Vi ville flytta ut till kossorna på landet för att slippa storstadens jäkt och starta något eget.

Hur hamnade ni här?

– Det låg mittemellan Stockholm och Värmland där jag och Elli har vår släkt.

– Vi startade rökeriet från scratch, gick kurser och har lärt oss väldigt mycket på egen hand, berättar Elli som tillverkar den populära gravade och rökta laxflätan.

Totte tar hand om rökningen och försäljningen på lokala marknader och på torget i Örebro.

– Jag gillar att komma ut och surra lite med folk, förklarar han.

Nej till fiskdiskar

Företaget omsätter en halv miljon, men paret har ju var sin pension som grund.

– Med en rök till skulle det gå jättebra att leva på verksamheten, hävdar Totte som hittills tackat nej till Coop och Maxis erbjudande att sälja den rökta fisken i deras diskar.

– Då skulle vi förlora mellan 25 och 30 procent av intäkterna, förklarar han.

Vad ska ni göra med all ledig tid som pensionärer?

– Hälsa på vänner och bekanta. Och så lär det ju finnas mycket svamp i skogarna. Vi har inte haft så mycket fritid sedan vi började med rökeriet, svarar Totte.

Mer läsning

Annons