Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädexperter kritiska mot kommunen

Kommunen beskär träd på Hjälmarvägen - trots att de ska tas ner helt om ett par år. Något som fått trädspecialister att gå i taket.– Det är väldigt oekonomiskt, säger trädexperten Samuel Casco.

Annons

Örebro kommun kapar poppelträd vid Hjälmarvägen i Almby. Martin Peilot bor cirka 100 meter från träden. Han är trädvårdsspecialist (arborist) och undrar om kommunen rådfrågat en arborist inför beskärningen av träden.

– Är det någon professionell bedömning som är gjord? Träden har ett så pass stort värde, både socialt och miljömässigt. Det krävs mer underlag än att bara titta på dem, säger Martin Peilot.

Träden ska först beskäras - och sedan tas bort helt inom fem år. Den informationen har Martin Peilot fått från kommunens personal på plats. Beslutet ska ha tagits av kommunens trädansvarig Michael Sandström. Bakgrunden ska bland annat vara att träden är för stora, har ostabilitet i rotplattan och att kvistar och löv från träden skräpar ned.

I ett Facebook-inlägg diskuterar flera kritiska arborister kommunens tillvägagångssätt. Samuel Casco är en av dem. Enligt honom arbetade kommunen med trädbeskärningen redan i början av mars, när han körde förbi med sin bil.

– Först trodde jag att de skulle ta ner dem. Måste man ta bort dem är frågan varför man lägger så mycket tid och pengar på detta. Det är väldigt oekonomiskt, säger Samuel Casco, som publicerat inlägget.

Samuel Casco säger att träden inte mår bra av beskärningen.

– Innan man gjorde beskärningarna såg träden bra ut och fungerade som de skulle. När man tagit bort grenarna skjuter de väldigt mycket skott som inte sitter fast på samma sätt som de gamla grenarna. Man skapar en väldigt mycket mindre stabil krona än innan och öppnar trädet för sjukdom, säger Samuel Casco.

Ett av argumenten för beskärningen ska vara att grenar kan ramla ner och skada människor. Men det är ett argument som inte håller, enligt Martin Peilot.

– Säkerhetsmässigt är det på sikt en större risk att man har kapat träden. De nya grenarna växer rätt så fort och får dålig förankring i huvudgrenen, detta utgör sedan en större risk. Men tanken är vad jag förstått att träden ändå snart ner, säger Martin Peilot.

Hur lång tid tar för en poppel att bli fullvuxen?– Åtminstone 80 till 100 år innan de får den kronan de har. Det är väl barnbarnen som får uppleva det igen, säger Martin Peilot.

NA har sökt Örebro kommuns  trädansvarig Michael Sandström för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons