Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsmässan mot en ny vår

Verktyg, krukor, jord och växter. Helgens trädgårdsmässa var som vanligt fylld med allt man kan behöva för att odla. Men bästa tipset kom trädgårdsmästaren Mats Asplund med:
– Krångla inte till det!

Annons
Pelargonpassion. Trädgårdsmästare Mats Asplund slår ett slag för det enkla, att inte krångla till saker och ting utan vara glad för det man har. Här säljer han och hustrun Margareta blommor på mässan

Trädgårdsmässan Din trädgård på Conventum lockade på fredagen 1 700 besökare och det dubbla på lördagen.

– Det har varit kö sen det öppnade, berättade mässgeneralen Kimmo Kirvesmäki. Efter en nedgång har antalet besökare ökat igen de senaste två åren.

Mässan, som även fortsätter på söndagen, har ett 50-tal utställare, vilket är något fler än förra året. Förutom de klassiska trädgårdsprodukterna så finns där allt från hantverk, choklad och liniment att köpa.

Där stod till exempel Robert Pettersson och visade att man nu kan klippa träd och buskar hur svag man än är.

– Förut behövde man pumpa för att orka, nu har verktygen automatlåda och klipper i ett enda klipp, sade han och klippte kvistar så det yrde i hans monter.

I ett annat hörn stod Jan Hjelm bland sina vindsnurror.

– De vibrerar i marken, 24 timmar om dygnet, och skrämmer bort sork och huggorm, förklarade han.

Och i kanske den vackraste montern visade Floristutbildarna från Västerås hur man kunde göra ett jättestort parasoll av blommor.

– Tänk att det kunde få till det där, suckade mässbesökaren Lotta Nordström imponerat.

I lördags hade också många kommit för att höra tv-profilen och trädgårdsmästaren Bosse Rappne. Han pratade engagerat om lerjord, maskar, kogödsel och kompost. Han berättade om våra vanligaste misstag, som att använda för små krukor till för stora växter med risk för att jorden torkar ut. Han varnade också för att använda konstgödning och påminde om att nu är bästa tiden att jordförbättra.

Makarna Mats och Margareta Asplund från Pelargonfönstret i Örbyhus är vana utställare på trädgårdsmässor. De har många stamkunder som kommer tillbaka år från år för att köpa någon av makarnas 500 olika pelargoner.

– Jag tycker man ska vara tacksam över lättskötta växter. Ofta söker man efter det ovanliga och unika men blir sedan besviken när man inte kan klara av dom. Jag tycker man ska vara glad för det enkla man har, sade Mats Asplund.

Trädgårdsbloggen: Rosbeskärning och deklarationer

Jan Hjelm säljer vindsnurror som vibrerar i marken för att skrämma bort sorkar, huggormar och rådjur.

Mer läsning

Annons