Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikpoliser inget alternativ

UPPDATERAD 17.25. Klockan 15.30-18.30 kommer det att bli kaos i korsningen med släckta trafikljus, tror vakthavande befäl Anders Wallin vid Örebropolisen.
Men trafikdirigering ser han inte som någon lösning.

Annons
Cirka en meter tjäle råder i centrala Örebro. För att kunna laga trafikljusen behöver man elda tjälen ur marken.

Trafikljusen i korsningen Rudbecksgatan-Östra Bangatan är släckta efter att en stolpe kördes ner i lördags. Först på onsdag eller torsdag beräknas de vara i gång igen, och en olycka har redan skett. Trafikanter har också sagt att de fått stå och vänta upp till 20 minuter innan de kunnat svänga vänster.

Under kvällsrusningen har polisen fått många samtal från arga bilister.

.- Det rings som tusan. De vill upplysa oss om att trafikljusen inte fungerar och att det är långa köer, och det känner vi ju redan till. Men det har inte varit några olyckor, säger vakthavande befäl Thoams Ginghagen till na.se klockan 17.20.

På na.se skriver signaturen Alf: "Varför inte ställa dit någon som styr upp trafiken? I alla fall under rusningstrafiken." Han får medhåll av fler: "Självklart ska vi få dit en trafikpolis - svårare än så är det inte. Säkerhet framför allt. Man ska inte behöva "kasta sig ut" på vinst och förlust i en korsning av den där kalibern."

Men Örebropolisen är skeptisk.

- Att stå och handdirigera den korsningen kräver ett antal poliser, man kan inte ställa en polis mitt i korsningen som på 1950-talet, säger Anders Wallin.

Han ser också ett problem i att det finns andra fungerande trafikljus intill, vilket gör att trafiken ändå inte kan styras helt av polisen.

- Det är skillnad när det är ett stort evenemang, när det är en ström som tar slut. Men vår erfarenhet är att handdirigering inte är någon bra lösning i såna här situationer, säger Anders Wallin.

I stället hänvisar han till skyltningen i korsningen, som innebär att trafiken från Rudbecksgatan ska lämna företräde.

- I första hand, försök att undvika korsningen i rusningstrafik. Annars, se till att iaktta de trafikregler som gäller, säger Anders Wallin.

- Men även den som kommer på huvudled ska förstås passera med försiktighet, tillägger han.

Mer läsning

Annons