Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tramsig mattstridtycker m-politiker

Tramsigt. Ett löjets skimmer över krögarjakten. Kritiken mot Örebro kommuns styrande politiker är inte nådig. Och den kommer från en av de egna: Kent Persson (M), kandidat att bli Örebros nästa kommunstyrelseordförande.

Annons
Kent Perrson (M).

– Jag kan tänka mig att se över och riva upp besluten som styr krogarnas utseende, säger Kent Persson till NA.

I går, fredag, gick han in i debatten om de gröna krogmattorna i Örebro. Han gjorde det på sin blogg, och skrädde inte orden.

– Ge uteserveringarna bra förutsättningar i stället för ett tramsigt petande om mattors vara eller inte vara. För mig ligger det ett löjets skimmer över Örebros agerande i jagandet av krögarna som bedriver uteserveringar, skrev Kent Persson.

Kent Persson är i dag landstingspolitiker men ställer i årets val återigen upp som kommunpolitiker i Örebro.

Varför går du in i den här debatten?

– Jag tycker att krögarna kan få ha gröna mattor om de vill. Att jaga dem för dessa mattor är att totalt överdramatisera. Det är absurt att mattorna har fått sådana proportioner, svarar Kent Persson.

– Kommunens agerande skapar inte ett bra näringslivsklimat. Detta agerande är inte vad vi behöver när Örebro redan ligger lågt i näringslivets rankning, fortsätter han.

Du kritiserar kraftigt dina egna koalitionspolitiker – vad ger det för klimat i ert samarbete?– Det är inga problem. Jag måste kunna säga vad jag tycker. Vårt fortsatta samarbete stupar inte på en mattdiskussion.

Kent Persson vill ha pragmatiska lösningar om mattorna, han anser att kommunens tjänstemän borde hitta möjligheter till det.

Menar du att kommunen ska acceptera att mattorna finns kvar?– Ja, jag tycker de kan finnas kvar. Jag tycker att alla som vill ska kunna få ha mattor eller trägolv.

– Jag vet att vi moderater har varit med och godkänt kvalitetsprogrammet som styr uteserveringarnas utseende. Men som politiker måste man alltid vara beredd att ompröva ett beslut, fortsätter Kent Persson.

Förvånande kritik, säger Fredrik Persson (MP), ordförande för programnämnd samhällsbyggnad.

– Koalitionen har varit enig om kvalitetsprogrammet. Dessutom har näringsidkarna i Örebro, genom City Örebro, bett oss agera mot de krogar som inte följer programmet, säger Fredrik Persson.

Stina Storm, vd, för City Örebro, bekräftar det.

– Från början var vi emot förbudet av mattor eller trägolv. Men nu finns reglerna som de flesta krögare följer. De har bett oss agera. Det ska inte vara så att vissa kör sitt eget race för att de känner en politiker eller hävdar att de inte känner till reglerna, säger Stina Storm.

Bakgrund

Flera krogar i Örebro riskerar att förlora sina tillstånd.

Örebro kommun anser att de bryter mot reglerna i kommunens kvalitetsprogram.

Det gäller bland annat att några krogar har en grön matta på sina uteserveringar.

Örebro kommun har lämnat ärendena till polisen.

Mer läsning

Annons