Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trängsel får nätet att sega sig fram

I helgen drar Sommar Deluxe i gång i Örebro – troligtvis med många sega smarta telefoner som följd. Många människor på liten yta betyder nämligen stor mobilfrustration. NA reder ut varför det går så långsamt.

Annons

Dina bilder av vänner och öl i kvällsljus och retro-filter vägrar laddas upp på Instagram, filmklippen från spelningarna går inte att skicka. Det tar sju minuter att få iväg ett mms – och ilands-irritationen bara växer.

Vid stora konserter och fotbollsmatcher har det på senare tid varit svårt att använda sin mobiltelefon i centrala Örebro. Christer Streiffert, handläggare på statliga Post- och telestyrelsen, vet varför.

– Det beror troligtvis på att de närmaste masterna inte har tillräckligt stor kapacitet för att kunna hantera så mycket data på en och samma gång – då blir det trafikstockning i näten, säger han.

När för många personer

som är på samma plats samtidigt sätter i gång en mängd olika appar, börjar skicka bilder och ladda upp statusrader, kommer all information, alla ettor och nollor, helt enkelt inte fram genom de tunna trådarna. Att mobilnäten är trånga har diskuterats länge – trafiken från mobiler och surfplattor har exploderat de senaste åren. Därför håller de stora operatörerna, som till exempel Telia, Tele2, Telenor och 3, också på att bygga ut täckningen och förstärka kapaciteten i masterna. Men det går olika snabbt på olika ställen.

Som vinstdrivande företag vill operatörerna självfallet bara investera i master och nät som är lönsamma – nät som används mycket och ofta och genererar stor trafik. Det är därför inte speciellt affärsmässigt att vare sig bygga ut näten i glesbygdsorter med få smart phone-användare eller stärka kapaciteten i master som bara blir överbelastade under en stadsfestival någon helg om året.

Problematiken har engagerat politiker från alla sidor och det har bland annat lagts förslag på att operatörernas lönsamma licenser att bygga ut i storstäderna också ska inkludera tvång att förbättra nätet på landsbygden. Men än finns ingen lag som ger dig rätt att surfa snabbt på mobilen.

– Det finns politiska visioner och bredbandsstrategier, men det finns ingen lag som reglerar hur det ska vara. Det är mer av en konsumentfråga, säger Christer Streiffert.

Det gäller alltså att själv

ringa runt och jämföra täckningen hos de olika operatörerna, berätta för dem var det inte funkar, ställa krav på större utbyggnad – och byta till någon som kan leverera bättre täckning just där du bor.

Mer läsning

Annons