Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningen som lockar allt fler löpare

31 löpare innebar deltagarrekord när Örebro AIK löparklubb för 15:e året i rad arrangerade träningspasset som blivit en sommarklassiker, Hemfjärden runt.

Annons
Örebro AIK. En 15 år lång tradition är att på sommaren anordna träningspasset Hemfjärden runt där deltagarna springer 22 kilometer till Ässundet, simmar 40 meter och springer ytterligare 14 kilometer             tillbaka hem igen.Foto: Lennart Lundkvist

Örebro. 36 kilometer i 25 graders värme under en strålande sol, så såg upplägget ut för Örebro AIK:s traditionella träningspass.

– När det är såhär varmt så gäller det att man förbereder sig väl, säger Ronny Collin, arrangör bakom träningen.

Redan under 80-talet sprang klubben varje sommar Hemfjärden runt, men det är först sedan 1998 som träningspasset blivit ett officiell arrangemang.

– Detta handlar om glädjen i att springa, säger Ronny Collin och berättar att de i år försöker återuppliva en gammal klubbtradition.

– Förr brukade ett pris delas ut till en person som på något sätt utmärkte sig under träningen. Ett år var det till exempel en person som sprang hela sträckan i en frackhatt.

Ett pris som de hoppas få möjligheten att dela ut igen.

Är träningspasset en tävling?– Både och, en del satsar hårt och springer fort men även de som inte känner någon tävlingsanda är med, säger Ronny Collin.

Örebro AIK har den senaste tiden satsat på att bredda truppen.

– Det har vi lyckats jättebra med. Förut var det nästan bara killar som sprang men nu är mycket fler tjejer med. Och det är jätteviktigt för oss eftersom det här är en breddklubb där både elit och motionärer är välkomna, säger Ronny Collin.

Vad har ni gjort för att locka tjejer till klubben?– Jag tror att det är tack vare fartgrupperna som fler tjejer vågar vara med, säger Ronny Collin och tillägger:

– Då vet man att man orkar följa med och att man inte blir lämnad ensam.

Att klubben springer i fartgrupper innebär att de har farthållare med, som springer sträckan på en tid som är bestämd i förväg, exempelvis sex minuter per kilometer.

– Då kan man välja innan om man vill trycka extra eller om man vill springa i ett bekvämt tempo, säger Malin Olofsson som egentligen är medlem i KFUM.

– Alla är välkomna och det är så fantastiskt kul att köra när det är såhär uppstyrt, säger Malin Olofsson och fortsätter:

– Det är betydligt mycket roligare att springa tillsammans med 30 andra än att göra det själv.

Även Ia Sandberg, medlem i Örebro AIK, tror att det ökade antalet tjejer i klubben beror på fartgrupperna.

– Man har trott att löpning i en klubb bara är till för eliten men bredden i föreningen är enorm och det kommer nya tjejer hela tiden.

Ia Sandberg berättar att klubbens största behållning är gemenskapen.

– Man peppar varandra i framgångar och stöttar i motgångar. Det är möjligt att det finns en viss tävlingsanda men alla förstår om man har en dålig dag.

Malin Olofsson. Örebro AIK hoppas kunna locka fler tjejer.
Svalkande simtur. Efter 22 kilometer i stekande värme var simningen ett välkommet inslag på träningspasset.
Skyddar skorna. För att slippa springa hemvägen i blöta skor valde deltagarna att skydda dem i en plastpåse under simningen. Men oavsett om deltagarna badade i vatten eller svett hölls stämningen på topp. – Det är en otroligt skön känsla i klubben just nu, säger Ronny Collin.

Mer läsning

Annons