Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trassligt privatliv oftaorsak till studentfusk

Plagiering av texter är den vanligaste formen av fusk på Örebro universitet. Varje år åker studenter fast och blir avstängda som straff. Ofta ligger trassel i privatlivet bakom fuskandet.

Annons

Örebro universitet skiljer sig inte från landets övriga: Det upptäckta fusket har ökat med runt 20 procent från 2009 till 2010. Det visar Högskoleverkets nya undersökning.

– Vi har frågat lärosätena vad det kan bero på, och fått svaret att man är mer uppmärksam nu. Det kan vara orsaken till att fler fall upptäcks, säger Pontus Kyrk på Högskoleverket.

Plagiat vanligast Plagiering av texter är den vanligaste formen av fusk. Varje år fälls studenter och blir avstängda en period.

Universitetet försöker förebygga fusk.

– Vi lärare ger studenterna tydligare information om vad som inte är tillåtet än för bara fem, tio år sedan. Det handlar om instruktioner som är både muntliga och skriftliga, säger Gunnela Björk.

Hon är historiker, undervisar på Universitetet och sitter i universitetets disciplinnämnd. Det är den nämnd som avgör anmälda fuskfall. Nämnden beslutar också om påföljder – antingen avstängning eller varning. Avstängningen varar oftast ett par veckor.

Många varianterGunnela Björk har sett många varianter av fusk. En del är lättare att upptäcka, andra svårare. Hon berättar om uppsatser och tentor där språket på ena sidan hackar, för att på nästa sida flyta utan problem.

– Då är det inte så svårt att fatta misstankar, däremot är det inte lika lätt vad det gäller studenter som har språket i sin hand, säger hon.

Många ångrar sig

Hennes erfarenhet är att trassel i privatlivet ofta ligger bakom fusk. Många ångrar sig då de blir upptäckta, men det finns också de som är nonchalanta och saknar respekt för vad högre studier innebär.

– Många som fälls mår dåligt och därför är vi noga med att hänvisa till studenthälsan för att undvika att någon lämnas vind för våg, säger Gunnela Björk.

När Gunnela Björk informerar sina studenter om vad som är tillåtet och inte trycker hon på vikten av att respektera upphovsrätten, att en text tillhör den som författat den. Akademiska studier går till viss del ut på att ta del av andras forskning och sedan sätta in den i ett sammanhang. Då är det också viktigt att redovisa vem som är upphovet till forskningen.

Bygger på förtroende

– Forskning bygger till stor del på förtroende. Det är viktigt att studenterna förstår sitt ansvar i det här och det måste läras ut redan i skolan, menar Gunnela Björk.

Regelbunden handledning för de som skriver uppsats är också ett sätt att undvika fusk. Då märker handledaren om studenten får problem och kan hjälpa till.

– Alla studenter borde få en bra handledning, säger Gunnela Björk.

Så upptäcks fusket

Vanligaste fusket:

Plagiat – studenten skriver av text eller kopierar från datorn. Det handlar om allt från text en kompis skrivet till att kopiera av en hel uppsats och presentera den som sin.

Otillåtet samarbete vid till exempel hemtenta.

Mindre vanligt fusk: Fusklappar på tentor

Närvarofusk – en kompis fyller i närvaro fast studenten varit frånvarande på en kurs.

Så här upptäcks fusk: Genom att studentens språk skiftar i en text, till exempel knackigt ena sidan, nästa sida flytande.

Genom speciella textgranskningsverktyg som finns att hämta på internet. Resultatet är dock inte alltid lätt att tyda.

Genom tentavakter.

Genom att studenter lämnar in arbeten där texterna liknar varandra eller är identiska.

Mer läsning

Annons