Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års kamp för att få sin far dödförklarad

ÖSK- spelaren Samuel Wowoahs pappa Samuel Diggs Wowoah gick bort under en resa till hemlandet Liberia år 2010. I tre år har dottern Patience Engberg kämpat för att få fadern dödförklarad av Skatteverket.

Annons
Kämpe. Patience Engberg i Västerås har kämpat hårt för att få sin pappa Samuel Diggs Wowoah dödförklarad, men Skatteverket har satt sig på tvären.Foto: Per Groth

Samuel Diggs Wowoah hade bott i Sverige i halva sitt liv. Han var bosatt i Örebro och jobbade inom landstinget. Några veckor efter hans bortgång i hemlandet Liberia kontaktade hans dotter Patience Engberg Skatteverket för att få hjälp:

– Vi ville bara få information, hur gör vi för att dödförklara vår pappa? berättar hon.

Under de tre år som gått har Patience Engberg varit i kontakt med Skatteverket ett flertal gånger, men bara fått beskedet att det krävs en dödsattest för att Samuel Diggs Wowoah ska kunna dödförklaras och bett dem återkomma.

– Det var en process som skulle ta lång tid, och det visste vi, säger Samuel Diggs Wowoahs son, ÖSK- spelaren Samuel Wowoah.

Inte tillräckligt

Med hjälp av utrikesdepartementet försöker Patience Engberg nu få tag i en dödsattest från Liberia. Men enligt handläggaren på Skatteverket är inte det tillräckligt, berättar Patience Enberg. Enligt handläggaren kan inte Skatteverket godkänna ett dokument som kommer från ett afrikanskt land. Som exempel hade handläggaren berättat om hur personer från Afghanistan och Somalia lämnar in köpta dödsattester för att försöka få ut ersättningar eller arv, något som Patience Engberg tog väldigt illa vid sig av:

– Det är ju inte därför vi vill att han ska dödförklaras, säger hon.

Ulrika Lundström som är enhetschef för rättsavdelningen på Skatteverket säger att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden, men tror att det har skett ett missförstånd.

Skatteverket kan visst intyga dödsattester från utlandet, men det krävs mer för att en person ska bli dödförklarad:

– I alla ärenden är det inte tillräckligt med en utländsk dödsattest, säger hon.

Hur mycket fusk som sker i ansökningar om dödförklaring av personer i utlandet kan hon inte uttala sig om, men hon säger att det förekommer intyg som inte är trovärdiga.

Måste vara korrektaEnligt henne kan det vara problematiskt med dödsattester från länder med dåligt fungerande myndigheter, då de måste vara korrekta och komma från rätt myndighet för att Skatteverket ska kunna godkänna dem. Dock har hon inte upplevt att Liberia skulle vara ett land med en sådan problematik.

Samuel Wowoah berättar att han själv inte haft så mycket kontakt med Skatteverket, men säger att en dödförklaring av hans pappa skulle betyda mycket för honom och hans syskon:

– Det viktigaste för vår del är att få ett värdigt avslut, säger han.

Avslut. ÖSK-spelaren Samuel Wowoah hoppas på ett värdigt avslut och säger att en dödförklaring av pappan betyder mycket för familjen.8Arkivfoto: Per Knutsson

Mer läsning

Annons