Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av fem skolor måste åtgärdas

Många av kommunens skolor och förskolor är i dåligt skick. Det finns ett eftersatt underhåll på 150–190 miljoner kronor. Hittills i år visar en inventering att 30 av 50 kontrollerade förskolor måste åtgärdas.

Annons
Almby förskola. Åren har slitit på fastigheten.

Kommunens skolor och förskolor ägs numera av det egna bolaget Futurum Fastigheter i Örebro AB. När bolaget tog över ägandet efter årsskiftet gjordes en grov uppskattning av underhållsbehovet.

Den visade att det fanns ett berg av eftersatt underhåll, som byggts på under många år. Det handlar om 150–190 miljoner kronor.

– Den summan verkar stämma. Det är ingen som kunnat säga att den är felaktig. Vår ambition är att de här förskolorna och skolorna ska vara värdiga våra barn och då finns det mycket i övrigt att önska, säger Futurums vd Göran Lunander.

Förskolorna först

Han berättar att man håller på att inventera sitt fastighetsbestånd, och har valt att börja med förskolorna. Hittills har man hunnit med ett 50-tal och på runt 30 av dem måste man göra åtgärder.

– Där ser vi allt från att vi behöver gå in och göra en total ombyggnad till att enbart göra skalskyddet, som fönster, dörrar och tak, säger han.

Att komma ifatt med underhållet är dock ingenting som är gjort över en sommar. Det tar flera år.

– Låt oss äga att vi har 15–20-åriga problem att hantera. Då kommer inte kommunen att kunna åtgärda allt på ett, två eller tre år. Det blir någon form av planerad diskussion kring när det är rimligt att det ska vara åtgärdat. Vi räknar med att bolaget kommer med förslag på en underhållsplan, säger Staffan Isling, kommundirektör.

Periodiskt underhåll av mindre karaktär handlar om allt från 100 000 kronor till en miljon kronor.

– Det blir en prioritering över hela fältet. Att vi började med förskolorna var för att vi sett hur stort är det eftersatta underhållet är, och då har vi lagt fokus där de minsta barnen vistas, säger Göran Lunander.

Nytt fokus i Lundby

Till det kommer behov av större insatser på skolor, som kräver investeringar och där kommunens driftskostnader kommer att höjas. Det är Lundbyskolan, Lillåns skola, Almbyköket och Rostaskolan som man tittar på just nu.

– Lundby, Vintrosa och Lillån är projekterade i år, säger Göran Lunander.

Lundbyskolan hade man först tänkt att riva för att bygga en ny skola. Här har dock fokus flyttats.

– Det ska vara kostnadseffektivt men bra och säkert, och då tror vi att vi har hittat en lösning. Det är en ombyggnad. Det är avsevärt mycket billigare än nyproduktion, säger Göran Lunander.

Mer läsning

Annons