Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frias i Plaza-härvan

Tre personer bakom före detta Plaza Hotel åtalades misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Enligt åklagaren hade hotellet drivits med svarta pengar sedan 2011. I dag meddelade Örebro tingsrätt domen i målet: Samtliga frias från misstanken om grova ekonomiska brott.

Annons

Den 30 oktober avslutades rättegången i härvan kring före detta Plaza Hotel. Efter tio dagar i rätten yrkade åklagare Eva Grandestedt Kinell att två personer, Peter Litchell och en 47-årig kvinna skulle dömas till 2,5 års fängelse för bland annat grovt bokföringsbrott och skattebrott. Ytterligare en man, en 59-åring, yrkades dömas till ett års fängelse för medhjälp till brott.

Enligt åklagaren bedre vs Plaza Hotel av bolaget Entré hotels med svarta medel. Peter Litchell pekades ut som hjärnan bakom upplägget. Det handlade bland annat om avsaknad av bokföring och hyror på flera miljoner kronor. Dessutom misstänktes bolaget ha lämnat oriktiga uppgifter om bland annat mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.

Enligt åklagaren har det inte försvunnit några pengar. Snarare har de använts för egna ekonomiska angelägenheter och undanhållits för staten.

Peter Litchell och hans försvar har hela tiden hävdat sin oskuld. Litchell menar att hotellet har drivits i ett annat bolag än det som åklagaren sagt och att det inte har funnits något brottsligt uppsåt.

– Det är svårt att se att man haft en avsikt att begå ett brott och förstöra den gren som bär honom när han driver hotellet som ägare av fastigheten, sade advokat Per Svedlund till NA när rättegången avslutades.

I dag meddelade Örebro tingsrätt domen i målet. Peter Litchell frias från åtalet om grovt skattebrott. Även yrkandet om näringsförbud ogillas. Enligt Örebro tingsrätt kan inte uppsåt till brott styrkas. 

Han döms däremot för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. Rätten skriver att Litchell "ska fällas till ansvar

för att ha bokat bort bokförda hyresintäkter uppgående till 5 666 667 kr under rä-

kenskapsåret 2011". Enligt åklagaren hade falska avtal upprättats mellan bolagen. Det har dock inte kunnat styrkas under rättegången, menar tingsrätten. Tingsrätten rubricerar därför brottet som bokföringsbrott av normalgraden.

Om fängelse hade valts som påföljd hade det motsvarat två månaders fängelse, skriver Örebro tingsrätt. Bolaget Entré hotels, där Peter Litchell varit den faktiska företrädaren, åläggs också med en företagsbot på 100 000 kronor. 

Den 47-åriga kvinnan och en 59-årig man frias helt från alla åtalspunkter. Enligt tingsrätten finns det inget som styrker att 47-åringen medvetet främjat till medverkan i upplägget. Det är heller inte ställt utom rimligt tvivel att hon främjat bokföringsbrottet

uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, skriver tingsrätten. Inte heller finns det bevisning som räcker för att fälla 59-åringen, menar rätten.

Plaza Hotel var under en tid hårt bevakat av polisen.

Razzior, Black Cobra och droger

17 april 2013: Flera myndigheter gör en stor razzia mot Hotel Plaza. Brottsmisstanken är organiserad ekonomisk brottslighet. Strax innan har hotellfastigheten tagits i beslag av Kronofogden för att säkra ett skattekrav på sex miljoner.

20 april: NA avslöjar att medlemmar i Black Cobra (BC) bott gratis på hotellet en längre tid. NA kan också berätta att hotellet drivits svart av Peter Litchell sedan november 2011, enligt Skatteverket.

4 maj: NA skriver att frukostserveringen på Plaza under en tid sköttes av ett bolag med BC-koppling.

11 september : Peter Litchell säljer rörelsen och fastigheten till Abbe Kurt. Kurt betalar en handpenning på sex miljoner kronor för att häva Kronofogdens beslag. Men affären går i baklås och Kurt har fortfarande inte fått tillgång till hotellet.

13 november: Ny razzia på hotellet, som bytt namn till Royal. Fem personer häktas misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. En av de misstänkta är den utpekade BC-ledaren.

1 december: En ny krögare, Burak Greceker, tar över driften sedan Litchell slutit avtal med honom utan Abbe Kurts vetskap. Hotellet byter namn till Grand Angora Hotel.

3 februari 2014: Lunchservering öppnar.

Mars 2014: Abbe Kurt tillträder hotellet.

April 2014: Åtal för ekonomiska brott väcks mot hotellets grundare och tidigare ägare Peter Litchell samt två kompanjoner.

1 oktober 2014: Rättegången inleds mot de tre åtalade.

1 december 2014:  Tingsrätten friar samtliga från misstankarna om grova ekobrott.

Mer läsning

Annons