Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre örebroare dömda för människosmuggling

Örebro har varit knutpunkten i en omfattande härva där indiska medborgare smugglats ut i Europa.
Nu har tingsrätten dömt flera av de åtalade männen till fängelse. Huvudmannen får fyra år.

Annons

Totalt rör det sig om över 50 personer som smugglats från Örebro och vidare ut i Europa med länder som Italien, Belgien, Spanien och Grekland som slutmål.

- Att Sverige till stora delar fungerat som ett transitland är det som gör det här fallet så intressant, säger åklagaren Ulrika Lindsö.

Bland de dömda återfinns tre örebroare, bland dem en 38-årig man med indiskt ursprung som har varit ligans huvudman. Han döms nu till fyra års fängelse för flera fall av grov människosmuggling.

Mannen erkände vid tingsrättsförhandlingarna att han gjort sig skyldig till brotten.

38-åringen fälls också för att i Thailand ha låtit tillverka falska pass. Han döms även för bokföringsbrott och skattebrott .

Ytterligare två örebroare fälls för människosmuggling eller medhjälp till det brottet. De två männen, 38 och 37 år gamla, döms till fängelse i sex månader respektive ett år och tre månader. 38-åringen avtjänar för närvarande ett fängelsestraff i Italien, där han dömdes i februari 2008. Detta sedan han gripits av italiensk polis i mars 2007 när han försökte föra in fem indiska medborgare i landet.

Att 38-åringen redan dömts i Italien har påverkats straffets längd.

I 37-åringens straff ingår även andra brott som exempelvis grovt bedrägeri.

Örebro har varit knutpunkten i ligans verksamhet. Smugglingen organiserades och planlades här. I Örebro bodde indierna i lägenheter innan de sedan reste vidare ut i Europa.

Smugglingen pågick vad man vet från 2006 och fram till mars 20008, då verksamheten avslöjades.

Det är oklart hur indierna kommit till Sverige, men en trolig väg är via Ryssland.

Mer läsning

Annons