Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje visningen på norr

Det är tredje visningen av en villa på norr. Åtta spekulanter har kommit på de två tidigare visningarna. För ett år sedan skulle det ha kommit mer än det dubbla redan på första visningen, säger mäklaren Peter Lindahl.

Annons
Andra titten. Marita Eriksson och Leif Neogard tittar för andra gången på en villa på Norr. I dag finns det betänketid för husspekulanter på en svalnande villamarknad i Örebro.

Priset ligger runt 2,8 miljoner. Det betyder en kontantinsats på närmare en halv miljon. På den här tredje visningen kommer tre spekulanter, två har redan villa. Leif Neogard och Marita Eriksson tar sig en andra titt på villan. Han bor i villa i stans utkant, hon i hyreslägenhet. De tänker flytta ihop och söker en villa mera centralt.

– Ett toppenläge, tycker Marita, centralt men ändå avskilt. Och med skogen alldeles intill.

Men än har de inte bestämt sig. Leif vill ta sakerna i rätt ordning, se till att ha en köpare till sin villa innan han binder sig för något nytt. Det kravet har ofta bankerna numera.

De tillhör den kategori som inte sållats bort av bolånetaket. Eftersom Leif redan äger villa är kontantinsatsen inget avgörande hinder.

”Utbudet är jättestort” Mikael Engberg har villa på Väster men vill söka sig åt norr där familjen har vänner. Han åker på visningar för att bilda sig en uppfattning om marknadsläget, utan stress.

– Utbudet är jättestort samtidigt som efterfrågan minskat. Men jag tycker inte att priserna ännu anpassat sig till förändringen på marknaden, säger han.

Peter Lindahl har varit med i branschen 25 år och sett upp- och nedgångar förr.

– Men yngre kolleger är frustrerade, säger han. Häromdagen kom en kollega med ett par år i branschen och var alldeles förstörd efter en visning. En enda person hade kommit för att titta på en bostadsrätt.

– För ett år sedan hade det kommit tiotals spekulanter på ett sådant objekt. Det hade snabbt blivit budgivning och kontraktsskrivning dagen därpå. Nu tar det tid.

Villan på Norr illustrerar dagsläget. Det är inte ovanligt med tre visningar av villor i centrala lägen i dag, säger Peter Lindahl.

Gallras bortMen det är inte alltid unga förstagångsköpare som gallras bort av bolånetaket, menar han.

– Det har blivit allt vanligare att föräldrar pantsätter den egna villan för att kunna hjälpa barnen med kontantinsatsen.

Mer läsning

Annons