Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots all kritik:Tjejboendet ska inte utvärderas

På Tjejboendet som drivs av Örebro kommun placeras gång på gång tjejer som inte borde vara där. Konsekvenserna blir allvarliga. Det visar NA:s granskning.

Annons
Bild ur webb-tv-inslaget.

I ett webb-tv-inslag som du kan se på na.se i dag berättar Sofie om sin tid på Tjejboendet. Hon placerades där flera gånger trots att hon inte klarade av att bo där.

Sofie borde inte ha kommit till Tjejboendet andra gången, anser Jim Holmblad, enhetschef för kommunens ungdomsboenden. Samtidigt måste man också se till helheten, anser han.

– Skriver man bara om det här året så är det klart att man tycker: vad håller ni på med? Men lägger man ihop helheten får man en annan bild, säger Jim Holmblad.

En del ungdomar placeras på institution efter institution utan att det leder till något, förklarar han. Till slut sätter man sig ner och försöker hitta en annan lösning. Dessutom ville Sofie verkligen inte vara på en institution.

– Om det är någon ungdom som har haft väldigt många externa placeringar finns det en vilja att prova andra alternativ. Sofie hade haft mycket behandlingsinsatser och då tänkte vi att nu behöver hon i stället strukturerat stöd på Tjejboendet.

Jim Holmblad säger att han inte känner till alla detaljer kring varför Sofie inte omplacerades direkt när det inte fungerade.

– Så ska det egentligen inte vara. Om man märker att det inte fungerar ska man flytta från Tjejboendet snabbare. Men det kan ibland ta tid att hitta ett annat hållbart alternativ. Det tog också en stund innan man insåg att hon inte skulle behandlas kollektivt. Det här är svåra bedömningar och ibland blir det fel.

Länsstyrelsen hittade flera brister på Tjejboendet. Läs hela rapporten på na.se genom att klicka på länken här till höger.

Mer läsning

Annons