Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots fingeravtrycken - frias för Strömpisbrand

Villa Strömpis utsattes för en rad brandattentat under 2011. Nu har en 20-årig man friats från försök till grov mordbrand – trots att hans handavtryck fanns på en bensindunk som hittades i närheten.

Annons

Det var under sommaren 2011 som nattklubben utsattes för flera brandattentat. Första gången, den 26 juli, utbröt en brand i ett kontor på övervåningen.

Den 17 augusti hällde någon eller några ut bensin längs restaurangens utomhusdel, men blev upptäckta av två anställda som höll nattvakt. Flera personer sågs springa från platsen. Längs delar av fastigheten ska det ha luktat kraftigt av bensin.

Fallet fick stor uppmärksamhet och togs bland annat upp i TV3:s Efterlyst. Ägarna till Strömpis utlovade också en belöning om 100 000 kronor till den som kunde lämna upplysningar som löste fallet.

En 20-årig man från Norrköping greps en tid senare efter att hans fingeravtryck matchats med avtrycken på de föremål som anträffats.

I åklagarens material fanns stark bevisning i form av 20-åringens finger- och handavtryck på en petflaska och en bensindunk som anträffades i närheten av Strömpis

Nu har domen mot mannen kommit. Örebro tingsrätt väljer att fria 20-åringen från försök till grov mordbrand. Rätten skriver att det är utrett att mannens fingeravtryck hittats på flaskan och dunken och att det har ett högt bevisvärde. Men enligt 20-åringen själv, som nekat till brott och att han skulle ha befunnit sig på brottsplatsen, hamnade fingeravtrycken där på grund av att han köpt och sålt bilar i sin fars namn. En genomgång från trafikregistret visade att 20-åringens far hade köpt sex bilar fram till den aktuella gärningen. Två av dem hade 20-åringen själv köpt menade han.

Tingsrätten menar att 20-åringens förklaring inte är så osannolik att den kan ignoreras. I brist på annan bevisning anser tingsrätten därför att det är möjligt att 20-åringen hanterat flaskan och dunken vid tidigare tillfällen. Enligt rätten är det därför inte ställt utom rimligt tvivel att han har begått det misstänkta brottet.

Han döms dock till dagsböter för ringa narkotikabrott efter att ha påträffats med cannabis. Mannen har tidigare dömts för flera fall av narkotikabrott och stölder.

Åklagare Anna Berg har inte bestämt huruvida hon ska gå vidare och överklaga eller inte.

– Jag måste fundera över det. Just nu kan jag inte säga så mycket, säger hon.

Mer läsning

Annons