Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trottoaren är fastighetsägarens ansvar

En del av stadens trottoarer är svåra att ta sig fram på i dag.– Det är fastighetsägarnas ansvar att skotta och sanda dem, säger kommunens park- och gatuchef Tommy Karlqvist.

Annons

I centrala Örebro är de flesta trottoarer sandade. Fastighetsägarna har gjort det själva, eller anlitat någon entreprenör.

– I city har många fastighetsägare avtal med kommunen, att det är vi som snöröjer och sandar trottoarerna vid deras fastigheter. Men alla har inte hakat på, säger Tommy Karlqvist.

Så när kommunens sandare kommer till en fastighet som inte har avtal, så hoppar man över den sträckan.

– Så måste vi göra. När vi kommer till en sådan fastighet så utgår vi från att fastighetsägaren sköter sandningen själv, säger Tommy Karlqvist.

Fastighetsägaren har alltså ansvaret. Hur kan det vara så, trottoaren är ju kommunens mark?

– Kommunen har laglig rätt att skriva över ansvaret för trottoarerna på fastighetsägarna. Det har gjorts genom beslut i kommunfullmäktige.

Om man ramlar på en trottoar och slår sig på grund av att det inte är sandat kan man kräva skadestånd.

– Man ska då vända sig till fastighetsägaren, säger Tommy Karlqvist.

Om fastighetsägaren har uppdragit till till en entreprenör att sköta sandningen så blir det en uppgörelse mellan fastigehtsägaren och entreprenören.

Om man kör omkull på en osandad cykelbana ska man däremot vända sig till kommunen. Enligt Tommy Karlqvist brukar det var 50-100 skadeståndsärenden per år.

– Men då handlar det inte bara om halkolyckor. Jag har inga siffror på hur många skadeståndsärenden som gäller halkolyckor.

Mer läsning

Annons