Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckfrihetsmål mot NA

Ett tryckfrihetsmål mot Tidningsbolaget Promedia i Mellansverige AB och Ulf Johansson, ansvarig utgivare av NA, startar i dag måndag i Örebro tingsrätt.

Annons

Bakgrunden är en stämning från en man i Örebro län som friats från misstanken om mord på sin hustru.

Anders Bohmansson är hans advokat.

Mannen riktar sig mot artiklar som publicerats i NA, efter tingsrättens friande dom, och som han anser pekar ut honom som mördare. Han menar att han genom flera olika formuleringar utpekats som skyldig trots att han blivit friad.

I stämningsansökan beskrivs publiceringarna som grovt förtal som innefattar tryckfrihetsbrott enligt tryckfrihetsförordningen.

Kräver 200 000 kronorMannens krav vid förhandlingen är att Promedia och Ulf Johansson solidariskt ska betala 200 000 kronor till honom.

Han kräver också att hela tingsrättens dom publiceras i NA.

Mannen framhåller att det i artiklarna varit lätt att identifiera honom, bland annat genom uppgifter om den döda hustrun och orten där kvinnan avled.

Han anser sig utsatt för en allvarlig kränkning av sin personliga integritet.

Den som ställer kraven hänvisar också till att artiklarna fått stor spridning genom tre publiceringar i en stor dagstidning.

Tidningsbolaget Promedia och Ulf Johansson företräds av advokat Christina Berggren och motsätter sig kraven i dess helhet.

Tryckfrihetsmålet är planerat att pågå två dagar.

Mer läsning

Annons